Професор Михаил Константинов: Трябва да има законно народно опълчение

Професор Михаил Константинов призова да се легализира дейността на гражданските патрули по границата, съобщи "Фокус". По думите му в България трябва да бъде законно създадено народно опълчение, каквото има в редица страни.

„Народните действия трябва да бъдат канализирани законово. Не искам да ви прозвучи конщунствено, но общо взето „лудите глави“ са правели революциите в българската история. Така че един човек с бели якички и бели ръкавици от офиса няма да отиде да защитава границата, а ще го направят ей такива хора, които имат включително и криминално минало. Ние не поощряваме това нещо, в никакъв случай, но трябва да разберем кои са сигурните хора и на тези хора да им бъде дадена възможност да действат в рамките на закона“, коментира математикът.

Той заяви, че правителството трябва възможно най-скоро да промени законодателството, така че да озакони подобен тип дейност, защото така или иначе хората се организирали сами.

 „Тези акции на хората трябва да бъдат легализирани, да има законово създаване на народно опълчение“, каза още Константинов.

Според него действието на ръба на закона е неправилно и не бива да се оставят хората да се самоинициират без държавата зад гърба им.

„Държавата трябва да организира хората и те да могат съвсем законно да се самозащитават”, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини