Социални служители дискутират реформа в сектора на форум в Търново

На 13 и 14 април старопрестолният град е домакин на XI Национален форум на доставчиците на социални услуги.

Служители от социалната сфера дискутират реформата в сектора на двудневен форум във Велико Търново. Работещите в бранша обсъждат проектите на Зокана за предприемачеството и Закона за социалните услуги.

На 13 и 14 април старопрестолният град е домакин на XI Национален форум на доставчиците на социални услуги. Темата на конференцията с над 200 участници е "Предизвикателства пред местните власти през новия програмен период". Организатори са Министерството на труда и социалната политика, Националното сдружение на общините в Република България, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, Националният алианс за социална отговорност, Община Велико Търново и Община Русе.

По време на събитието Община Велико Търново получи поредното признание за качеството на комплекса от социални услуги, които се предоставят на територията на старопрестолния град и населените места. Оценката дойде от президента на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания Франц Волфмайр, който се срещна със зам.кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков.

Двамата обсъдиха възможността за партньорство в социалната сфера между болярския град и организации от целия свят. Споделянето на добри практики за достъпността на градската среда и насърчаването на социалното предприемачество също бяха сред темите на разговора.

Зам.министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров обясни, че за делегирани дейности в сферата на социалните услуги в бюджета за 2016 г. са осигурени около 200 милиона лева, а за следващата година тези средства ще се повишат с още 11 милиона лева.

„Стремим се да адаптираме законодателната рамка, за да бъдат още по-ефективни и достъпни социалните услуги”, каза Лазаров.
Председателят на НАСО Георги Георгиев допълни, че вече са изготвени нови нормативни актове - Закон за социалното предприемачество, Закон за социалните услуги и План за деинституционализация на възрастните хора с увреждания.

В срещата участваха също председателят на Националния алианс за социална отговорност Георги Георгиев и директорът на общинската дирекция "Социални дейности и здравеопазване Росица Димитрова.

"Община Велико Търново и ресорната дирекция непрекъснато работят по нови проекти, като вече разполагаме с комплекс от социални услуги с високо качество", каза зам.кметът Ганчо Карабаджаков.

Междувременно ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" бе приет за член на Националния алианс за социална отговорност. Към организацията предстои да се присъединят и други университети от страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони