Над 70 изложители и 95 градоначалници се включват в туристическата борса в Търново

Над 70 български и чуждестранни изложители ще се представят на 13-то издание на Международното изложение "Културен туризъм" от 14 до 17 април във Велико Търново. Петдесет общини, посолствата на ЮАР, Индонезия, Виетнам, Унгария, Азербайджан и Франция, побратимените на старата столица градове- Твер ( Русия ) , Бурса (Турция), Таршин ( Малта ),туроператори и турагенти ще презентират на самостоятелни щандове в Изложбени зали "Рафаел Михайлов" нови продукти, атракции и дестинации за културен туризъм.

Форумът ще бъде официално открит в четвъртък от министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Община Велико Търново Даниел Панов. В рамките на изложението ще се проведе годишната среща на кметовете на общини по проблемите на туризма. Във форума ще участва министърът на туризма Николина Ангелкова и 95 управници от страната.

Същия ден на кръгла маса е ксперти от Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", представители на музеите и общинските администрации ще дискутират актуални проблеми, свързани с опазването на културното наследство. В дискусията "Опазване на културното наследство - мисия възможна" ще бъде представен и опитът на италианския град Матера, избран в партньорство с Пловдив за Европейска столица на културата 2019, във възстановяване на старинни сгради и обновяване на градските пространства.

Възможностите за развитие на туризма и опазване на културното наследство със средства от оперативните програми в периода 2014-2020 ще бъде обсъдено на 15 април на конференция с участието на експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на земеделието и храните и Министерството на икономиката.

В дните на Международното изложение "Културен туризъм" Община Велико Търново съвместно с Регионалната библиотека "П.Р.Славейков" организира "Великденския базар на книгата". Във фоайето на книгата пред публика ще се представят двадесет и една издателски къщи, а във великотърновските училища ще се проведе "Маратон на четенето".

Велико Търново ще е домакин и на 12-то издание на Международен фестивал на туристическия филм "На източния бряг на Европа" за филмови и телевизионни продукции, популяризиращи туристически забележителности и Национален конкурс "Чети и пътувай" за специализирани печатни и он-лайн издания на туристическа тематика.

В дните на туристическия форум в Изложбени зали "Рафаел Михайлов" ще има изложба на Етнографски комплекс "Златоград", Великденски базар на ръчно изработени сувенири от потребителите на социални услуги в Община Велико Търново и изложба на Национално сдружение "Седянка".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони