Руска телевизия обвини Навални като агент на ЦРУ и МИ6. Би Би Си: Цитираните документи са фалшиви

Скайп кореспонденция между Навални и Баудър. Снимка: Россия 1

Руска телевизия обвини най-големия критик на Кремъл и опозиционен лидер Алексей Навални, че е бил агент на британските и на американските тайни служби. Обвиненията се основават обаче на документи, които са пълни с граматически грешки и определени като манипулирани, пише Би Би Си.

В неделя обществената телевизия Россия 1 излъчен 15-минутен репортаж, според който Навални години е работил за МИ6. Ексцентричният водещ Дмитрий Кисельов определи обвиненията като сензационни и подчерта, че част от действията на Навални са "криминални".

В репортажа по Россия 1 се твърди, че Алексей Навални е бил вербуван за МИ6 от британския финансов мениджър Бил Баудър в периода между 2006-2008 г. За услугите си получавал възнаграждения през правозащитната организация Московска хелзинска група (МХГ). Антикорупционната му дейност, включително неотдавнашно разследване на семейството на Главния прокурор на Русия Юрий Чайка, бе представено като част от тайна операция на ЦРУ с кодово име „Земетресение“.

Алексей Навални отхвърли обвиненията като "измишльотина" и "клевета" и се закани да съди държавната телевизия.

Шефката на МХГ Людмила Алексиева заяви, че организацията никога не е плащала на Навални.

Като доказателство за обвиненията срещу Навални телевизията цитира разговор по скайп между него и Бил Баудър, както и документи, представляващи вътрешни кореспонденции на МИ6 и ЦРУ. В документите Навални е посочен като агент Freedom (Свобода), а Баудър - като Solomon.

Въпросните документи, както и цитираният разговор по скайп предизвикаха съмнения, защото в тях има много грешки на английски, които са типични за руския - обърнати граматически структури, неправилно използвани думи и изрази на английски и т.н.

В социалните мрежи потребители изтъкват също и разминаване в данните, използвани в документи, приписвани на ЦРУ. Там се твърди, че през 2009 г. са подписани от Валъри Плейм, чиято кариера в агенцията приключва повече от 3 години по-рано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят