Съдят селски кмет за бракониерски лов на глиган

Снимка: Архив

Кметът на тервелското с. Градница Мехмедали Мехмедали отива на съд за бракониерски лов, съобщиха от пресцентъра на Варненската апелативна прокуратура.

Управникът бил уличен в престъплението, след като на 16 март полицаи видели на греда в къщата му да виси главата на глиган. Викнали 54-годишния кмет на разпит и той си признал, че гръмнал животното близо до селото. Показал на разследващите и мястото, където изхвърлил вътрешностите и кожата му. Главата взел за трофей.

Според назначената от прокуратурата експертиза цената на убития глиган е 792,11 лв., като само зъбите му струват 600 лв. Мехмедали прекарал едно денонощие в ареста, а при обиск от дома му били иззети три ловни оръжия и боеприпаси. Кметът нямал право да ги ползва, тъй като ловният му билет за тази година не бил заверен.

Незаконният трофей може да коства поста на Мехмедали, тъй като освен глоба от 100 до 300 лв. или лишаване от свобода до 1 г. виновните за бракониерство биват лишавани и от право да заемат държавна или обществена длъжност, уточниха от прокуратурата.

Предстои Тервелският районен съд да насрочи делото срещу кмета на Градница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони