Четири общини в Монтанско искат собствен НОИ

Кметицата на Лом Пенка Пенкова

Четири общини в област Монтана се вдигнаха срещу решението да бъде затворен клонът на Националния осигурителен институт /НОИ/ в Лом.

Близо 50 000 жители на района - повечето от които са възрастни и бедни, ще останат без осигурителна служба и ще пътуват десетки километри заради пенсии и обезщетения, недоволстват общинари и граждани. В Лом от над 10 години има клон на Териториалното поделение на НОИ - Монтана, в който се приемаха документи за пенсии, извършваха се регистрации на безработни и се осигуряваха изплащания на обезщетения, болнични листове и майчинство. От 1 април обаче служителите получили предизвестия за уволнение.

Офисът в Лом обслужваше общините Лом, Вълчедръм, Брусарци и Медковец, в които има 36 селища с 48 251 души население. „Това е най-бедният район на България и Евросъюза, а огромната част от хората са пенсионери, безработни и социално слаби. Разходите за пътувания над 100 км се непосилни финансово и дори физически за много от тях. Ситуацията е силно притеснителна, настояваме филиалът да бъде запазен!”, заявиха в декларация до управителя на НОИ и областната управа кметовете Пенка Пенкова /Лом/, Иван Барзин /Вълчедръм/, Наташа Младенова /Брусарци/ и Венцислав Евгениев /Медковец/.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони