Ким Чен-ун отиде в Пекин да разкаже за срещата си с Тръмп

400 американци идват с „Абрамс“ и „Брадли“ за учение на полигон „Ново село“

Паисий, Смирненски, Гео Милев и Вапцаров влязоха в Алеята на писателите Вежди Рашидов с втори паметник в комплекса

Вижте какво ще решава Министерски съвет на 20 юни 2018 г.

Северна Корея е предложила премахване на тежката артилерия от границата

Антониу Гутериш: Броят на страните, участващи в конфликти, е най-големият за последните 30 години

Китай гневен на нови US мита Търговският конфликт се разгорещи (инфографика)

Боил Банов в Шипка: Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще бъде възстановена Започва процедура за обявяването й за паметник на културата

БЛС: Информацията за “Медицински одит” беше поднесена по начин, който оронва авторитета на цялото съсловие

Мондиалът на статичните положения

Полша иска да е посредник между ЕС и САЩ

Четвърти нов в ЦСКА

Ветерани и миньори щурмуваха сградата на парламента в Киев

Румен Радев в Братислава: Охраната на външните граници на ЕС трябва да се засили безкомпромисно

За първи път в България поставят опера в цирк

Глоба от 23 000 лв наложена на Павликени за унищожена римска керамика

Община Павликени да плати глоба от 23 000 лв по наказателно постановление на Министерството на културата за унищожени фрагменти от битова и строителна керамика от римската епоха.

Щетите по древните останки са нанесени с техника по време на изкопни работи за ремонт на улица в града. Решението на Административния съд във Велико Търново от 11 април е окончателно и потвърждава решението на Районния съд в Павликени за санкцията.

По същия казус общината вече е платила 12 000 лева за неспазване на други нормативи при извършване на същия голям проект в града за градежа на пречиствателната станция и прилежащата инфраструктура, който е приключил.

Натрошените находки в отсечката между улиците “Дунав” и ” Ал. Стамболийски” били установени през май миналата година от комисия от културното ведомство и археолог от местния исторически музей.След огледа изкопните работи били спрени и после продължили в присъствието на археолог.Първо улицата била освободена от насипа и било извършено проучване за сметка на възложителя на проекта.При разследването станало ясно,че още при реализацията на грандиозния проект за над 30 млн.лв. ,не било направено съгласуване с министъра на културата по Закона за културното наследство,което дало основание на ведомството да издаде и наказателното постановление.

Общинските юристи оспорили и пред двете съдебни инстанции глобата от 23 000 лв.,защото документът бил подписан от зам.министър на културата.Съдът обаче е установил,че той е замествал културния министър и е имал право да парафира санкцията.

В мотивите на съда се казва, че преди старта на инвестиционния проект кметството е било уведомено от Историческия музей ,че в урбанизираната територия на Павликени по време на теренни археологически проучвания и строително-ремонтни и селскостопански дейности през 20 век са открити движими и недвижими културни ценности. От представеното по делото разрешително за строеж обаче се виждало,че министърът на инвестиционното проектиране е разрешил на общината да работи па проекта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.