Най-младият участник във „Фермата“ плаче за мама и тати

Сергей Лавров: Русия не агитира за референдума в Македония

Иванка Тръмп разговаря с астронавтите от Международната космическа станция

Просветнят министър се срещна с училищните директори в Сливен

Три овце с бруцелоза са умъртвени в село Вуково

Разкол в Испания заради Франсиско Франко

Сръбските власти почистиха поругания български паметник-костница в Ниш

Затвориха музей на Пабло Ескобар Кметът на Меделин се обяви против “мафиотската култура”

Парни локомотиви ще теглят атракционни влакове по повод 130-тата годишнина на БДЖ Билетите за пътуванията са в продажба от днес

US санкции срещу Русия удариха Китай Наказателните мерки са заради военна сделка на Пекин с Москва

Искрен Веселинов: Казусът с Унгария не е за Орбан, а за бъдещето на ЕС

Полицаи задържаха 10-има сирийци край Вакарел

Обрат №10 за „Лудогорец“ в Европа

Вучич отива при Владимир Путин на 2 октомври

Изграждат нова улица в старозагорски квартал

Глоба от 23 000 лв наложена на Павликени за унищожена римска керамика

Община Павликени да плати глоба от 23 000 лв по наказателно постановление на Министерството на културата за унищожени фрагменти от битова и строителна керамика от римската епоха.

Щетите по древните останки са нанесени с техника по време на изкопни работи за ремонт на улица в града. Решението на Административния съд във Велико Търново от 11 април е окончателно и потвърждава решението на Районния съд в Павликени за санкцията.

По същия казус общината вече е платила 12 000 лева за неспазване на други нормативи при извършване на същия голям проект в града за градежа на пречиствателната станция и прилежащата инфраструктура, който е приключил.

Натрошените находки в отсечката между улиците „Дунав“ и “ Ал. Стамболийски“ били установени през май миналата година от комисия от културното ведомство и археолог от местния исторически музей.След огледа изкопните работи били спрени и после продължили в присъствието на археолог.Първо улицата била освободена от насипа и било извършено проучване за сметка на възложителя на проекта.При разследването станало ясно,че още при реализацията на грандиозния проект за над 30 млн.лв. ,не било направено съгласуване с министъра на културата по Закона за културното наследство,което дало основание на ведомството да издаде и наказателното постановление.

Общинските юристи оспорили и пред двете съдебни инстанции глобата от 23 000 лв.,защото документът бил подписан от зам.министър на културата.Съдът обаче е установил,че той е замествал културния министър и е имал право да парафира санкцията.

В мотивите на съда се казва, че преди старта на инвестиционния проект кметството е било уведомено от Историческия музей ,че в урбанизираната територия на Павликени по време на теренни археологически проучвания и строително-ремонтни и селскостопански дейности през 20 век са открити движими и недвижими културни ценности. От представеното по делото разрешително за строеж обаче се виждало,че министърът на инвестиционното проектиране е разрешил на общината да работи па проекта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.