Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Глоба от 23 000 лв наложена на Павликени за унищожена римска керамика

Община Павликени да плати глоба от 23 000 лв по наказателно постановление на Министерството на културата за унищожени фрагменти от битова и строителна керамика от римската епоха.

Щетите по древните останки са нанесени с техника по време на изкопни работи за ремонт на улица в града. Решението на Административния съд във Велико Търново от 11 април е окончателно и потвърждава решението на Районния съд в Павликени за санкцията.

По същия казус общината вече е платила 12 000 лева за неспазване на други нормативи при извършване на същия голям проект в града за градежа на пречиствателната станция и прилежащата инфраструктура, който е приключил.

Натрошените находки в отсечката между улиците „Дунав“ и “ Ал. Стамболийски“ били установени през май миналата година от комисия от културното ведомство и археолог от местния исторически музей.След огледа изкопните работи били спрени и после продължили в присъствието на археолог.Първо улицата била освободена от насипа и било извършено проучване за сметка на възложителя на проекта.При разследването станало ясно,че още при реализацията на грандиозния проект за над 30 млн.лв. ,не било направено съгласуване с министъра на културата по Закона за културното наследство,което дало основание на ведомството да издаде и наказателното постановление.

Общинските юристи оспорили и пред двете съдебни инстанции глобата от 23 000 лв.,защото документът бил подписан от зам.министър на културата.Съдът обаче е установил,че той е замествал културния министър и е имал право да парафира санкцията.

В мотивите на съда се казва, че преди старта на инвестиционния проект кметството е било уведомено от Историческия музей ,че в урбанизираната територия на Павликени по време на теренни археологически проучвания и строително-ремонтни и селскостопански дейности през 20 век са открити движими и недвижими културни ценности. От представеното по делото разрешително за строеж обаче се виждало,че министърът на инвестиционното проектиране е разрешил на общината да работи па проекта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.