Мая Манолова: Предстои облекчаване на законовия механизъм на дарения на храни, за да няма гладуващи хора в България

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че предстои започването на кампания за облекчаване на законовия механизъм на дарения на храни, за да може в България да няма гладуващи хора, съобщава "Фокус".

Според Манолова една трета от българските деца не се хранят здравословно и им липсват голяма част от основните хранителни продукти, поради бедност. 

„Ако се подобри законовият регламент, това няма да бъде така и всеки ден ще осигуряваме храна на всички нуждаещи се български граждани. Надявам се много успешно да приключим кампанията „Великден за всеки“ и да започнем заедно една друга кампания за облекчаване на законовия регламент за даряването на храни, което включва и отпадане на ДДС при даряването им“, каза Манолова.

„Със същия ентусиазъм, с който започнахме кампанията за подкрепа на пенсионерите, ще започнем и кампания да се облекчи даряването на храни, за да може днес, в бедна България да няма гладуващи хора. Каузата е благородна, заслужава си и аз поех ангажимента като омбудсман да се включа с цялата си енергия, с всички свои правомощия в нея“, заяви Мая Манолова.

Тя уточни, че даряването на храна на пенсионерите ще се случва под наблюдението на Българска агенция по безопасност на храните, за да достигнат до нуждаещите се качествени, годни и безопасни храни.

Вчера омбудсманът се срещна с посланиците на държавите членки на ЕС,Норвегия и Швейцария, за да информира дипломатите за приоритетите си за 2016 г.

През годината Манолова ще обърне специално внимание на 3 приоритетни зони: защита на правата на децата, защита от монополи и защита на лица, застрашени от социално изключване.

Тя е поставила акцент на работата си върху правата на лица от уязвими групи - жени, жертви на домашно насилие, деца, включително такива в риск, самотни деца и деца в институции. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика