Нинова: Винаги сме били за участие на България в изграждането на обща европейска отбрана

Таско Ерменков за слуха за водата на София: Извинявам се, ако съм причинил душевен дискомфорт. Но не ми искайте оставката

Вежди Рашидов аплодира “Чамкория” в Лондон Председателят на парламентарната Комисия по култура бе официален гост на спектакъла

Ангелкова: Очакваме между 5,8 и 6 млн. чуждестранни туристически посещения през лятото

България трябва да представи на Русия до юли варианти за използване на оборудването за АЕЦ “Белене”

Корнелия Нинова: Публикацията на Таско Ерменков за водата в София не е основание да бъде изключен от групата

ЕС започва търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия

Австралийски архиепископ е признат за виновен в прикриване на сексуални злоупотреби с деца

Мтел пуска три продукта под марката А1

Бутат незаконни постройки в Столипиново

България е №1 по ръст на вложенията в имоти Веднага след нас се нареждат Виетнам, Индонезия и Аржентина

EVN разпострани съвети за безопасност в случаи на гръмотевични бури

Демонстрират в Стара Загора автомобил на водородно гориво

Тиражираното име “Илинденска Македония” е неприемливо от гледна точка на нашия национален интерес, заяви Румен Петков

Вижте възпоменателната монета на Белия дом за срещата между Тръмп и Ким Чен Ун

Борисов: Никой няма право да арестува извън закона – не съм призовавал никого да ходи да бие и връзва

Никой няма право да арестува извън закона, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание във връзка с т. нар. граждански арести. „Не съм призовал никой да ходи да бие, да връзва или да тормози който и да било. Всеки, който минава през зелената граница, е нарушител, и казах, че благодаря на всеки, който подаде сигнал, за да бъдат задържани“, категоричен бе премиерът.

На заседанието министър-председателят обяви още, че да се иска оставката на министъра на транспорта Ивайло Московски е некоректно. „Казвам, че е абсурдно да свършиш работа и да ти искат оставката, че си допуснал да бъде разбита корупционната схема. Кой от вас може да се закълне, че в министерството му днес някой не краде? Всички трябва да се възползваме максимум от всеки един сигнал и да предаваме тези хора на правосъдието“, посочи той.

Премиерът Борисов заяви още и че намира за неприемлива идеята за приватизация на ВМЗ и „Кинтекс“. „С колегата Горанов предлагаме ВМЗ и „Кинтекс“ да бъдат вкарани в забранителния списък за приватизация“, разяснява в тази връзка министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Ето и пълния текст на стенограмата от заседанието на кабинета:

БОЙКО БОРИСОВ: Искам по три теми да се чуе моето мнение.

Първо, поисканата оставка на министър Московски от нашите партньори от Реформаторския блок.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Не от Реформаторския блок, а от една партия.

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ: От ДСБ, г-н премиер.

БОЙКО БОРИСОВ: Не аз съм човекът, който ще дава оценка кой какъв е в Реформаторския блок, но ДСБ е част от Блока. Може да им предадете като се събирате на съвет и си говорите, че да се иска оставката на Московски затова, че сме проявили политическа воля и сме разбили тази корупционна схема, не го приемам. Защото това означава, че ако утре започне операция в някое от вашите министерства или агенции, вие да не съдействате и да предупредите, едва ли не, екипите си под претекст, че някой ще ви поиска оставката. И вместо да го поздравим – да му се иска оставка, според мен не е коректно. Така че ви моля, като се съберете, това да го кажете на вашите колеги.

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ: Уважаеми господин премиер, оставката на министър Московски никога не е стояла на дневен ред в Реформаторския блок. Аз му го казах и на него. Това, че има определени депутати, които се изявяват като самостоятелни бойни единици, моля да не бъде вменявано като вина на целия Реформаторски блок.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз вина не вменявам. Казвам, че е абсурдно да свършиш работа и да ти искат оставката, че си допуснал да бъде разбита корупционната схема. Кой от вас може да се закълне, че в министерството му днес някой не краде?

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ: Никой не може да се закълне.

БОЙКО БОРИСОВ: Ако има такъв, който да се закълне, разбирам.

И когато получим сигнал и изпратим службите да го хванат, вие трябва ли да треперите? Напротив, всички трябва да се възползваме максимум от всеки един сигнал и да предаваме тези хора на правосъдието.

Кунева!

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Искам да кажа, че на последната среща с колегите, които идват на консултации по механизма за проверка и сътрудничество, най-силният пример, който аз дадох от гледна точка на българското правителство като действие, не просто като намерение, беше това, което направи министър Московски да бъде разбита корупционната схема. Така че, от професионална гледна точка, благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Толкова.

Втората тема е опитът да се насити общественото пространство с доста целенасочени внушения относно така наречените граждански арести.

Никой никога не е казал на някого, че има право да арестува извън закона. Не случайно по време на Студената война цялата сухопътна българска граница беше оградена с кльон, ограда, изтеглена на 7 км навътре в територията на страната, за да имат време граничарите с кучета да преследват нарушителите по границата. Това в днешно време е невъзможно. Тази голяма граница, която имаме, е невъзможно да я наситим на всеки метър с граничари и с армия. Ползваме съоръженията, които строим, ползваме техника, ползваме армията, променихме закона.

Държа да отбележа, че това, което казах, е, че всеки сигнал на български граждани – дали е в бедствия, аварии, сигнал за кражба или корупция, е добре дошло като сигнал до органите на реда. Не съм призовал никой да ходи да бие, да връзва или да тормози който и да било. Всеки, който минава през зелената граница, е нарушител, и казах, че благодаря на всеки, който подаде сигнал, за да бъдат задържани. Никъде, повтарям, по никакъв начин не съм толерирал, няма да толерирам паравоенни формирования или групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона. Никое беззаконие няма да бъде толерирано от държавата.

Неколкократно съм казвал, че опазването на границата изисква огромен финансов ресурс и за да се осигурят, тези допълнителни средства трябва да бъдат взети от друго място. Това искам много добре да е ясно.

Направихме с министър Ненчев и с министър Бъчварова няколко учения, занятия, подготвяме личния състав. Сега там, на уязвимите места по границата, пращаме още 300 души. Така че, подсилваме местата, където има малко по-голям натиск. Според мен се цели в Европа да чуят, че в България тормозят бежанците и не се справяме на границата! Изрично искам да подчертая, че не само полагаме огромни усилия, не само че много добре се справяме на тази огромна територия – и морска, и сухопътна, а и това беше отбелязано неколкократно от всички, които бяха в България в последните месеци. С една дума, не разбирам този мазохизъм и желанието да повдигаме тема, която да очерня България.

И последно – намирам за неприемлива идеята за приватизация на ВМЗ и „Кинтекс”.

Горанов!

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Прав сте, г-н премиер, Агенцията по приватизация е спазила стандартна процедура, според която всички предприятия, които не са включени в забранителния списък, се включват в средносрочната прогноза.

Тук е редно да отбележа, че агенцията е можела да консултира тази идея по целесъобразност, но не го е направила.

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ: С колегата Горанов предлагаме ВМЗ и „Кинтекс” да бъдат вкарани в забранителния списък за приватизация.

БОЙКО БОРИСОВ: Напълно подкрепям идеята, подгответе го нормативно и го действайте.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.