Прокуратурата протестира условната присъда за смъртта на двама гранични полицаи

Окръжната прокуратура в Сливен е внесла протест срещу условната присъда от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок на Емил Ангелов - съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Бургас. Със същата присъда той бе лишен от право да управлява МПС за срок от 4 години.

Ангелов бе изправен пред Окръжния съд в Сливен за тежката катастрофа на автомагистрала "Тракия", при която загинаха двама граничари, а трети бе ранен. Инцидентът стана на 14 май т.г. Ангелов е бил шофьор на микробус, собственост на "Гранична полиция"-Кюстендил, с който служители от тази дирекция са се прибирали от дежурство на южната ни граница. В участъка на магистралата край Нова Загора стана катастроха между микробуса и товарен камион "КАМАЗ". Ударът бе фатален за граничните полицаи Йордан Ашиков /35 г./ и Венцислав Доганов /46 г./. Техен спътник получи фрактури на ребрата. Шофьорът бе обвиняем за това, че като е нарушил правилата за движение, с технически несъобразена скорост е предизвикал ПТП и по непредпазливост е причинил смъртта на двамата си колеги и средна телесна повреда на трето лице. При постановяване на наказанието съдът е посочил, че съгласно Закона за движение по пътищата "водачите са длъжни при избиране на скоростта да се съобразяват с интензивността на движението и да бъдат в състояние да спрат пред всяко препятствие".

В протеста си наблюдаващият прокурор е изложил мотиви за това, че определеното наказание е явно несправедливо и не съответства на настъпилия тежък вредоносен резултат - смъртта на две лица. Мотивите на Окръжния съд в Сливен за постановеното наказание на Емил Ангелов все още не са публично оповестени. Предстои Апелативният съд в Бургас да насрочи заседание по протеста на обвинението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право