Затварянето на мината в Бургас няма да се отрази на ТЕЦ-Сливен

Зам.-кметът Стефан Кондузов. Снимка: община Сливен

Затварянето на мина "Черно море" в Бургас няма да се отрази на работата на "Топлофикация"-Сливен - заяви бившият изп.директор на "Топлофикация" и сегашен зам.-кмет на Сливен инж.Стефан Кондузов. ТЕЦ-ът ще търси други, алтернативни доставчици на въглища за производството си.

"Аз не знаех за решението мината да прекрати дейността си. До тук явно се е стигнало заради високата себестойност на въглищата, които тя добива. Мината е била приватизирана през 2003г., защото държавата е решила, че не може да се грижи повече за нея. От тогава досега са полагани усилия за разработването й. Но това е стара мина, подземният добив е труден, тя е на 400 метра под морското ниво. Допреди години доставяше на "Топлофикация"-Сливен по 30 хил.тона въглища, след това доставките паднаха на 8, на 5 хил.тона" - коментира още Кондузов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че в министерството разбрали за затварянето на мината миналия петък. Тогава постъпило писмо за намеренията на концесионера да прекрати дейността й, тъй като работела на загуба. 280 работници ще бъдат съкратени, до седмица трябва да им бъдат изплатени остатъкът от заплатите за февруари и възнагражденията за март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес