Затягат мерките за сигурност за регатата "Тол Шипс"

Снимка: Архив

Всички пристанища-домакини на най-голямата международна регата "Тол Шипс" ще вземат сериозни мерки за сигурността на ветроходите и посетителите, обяви на пресконференция във Варна главният съдия на престижното морско събитие Пол Бишоп.

Той е на визита в града заедно с търговския директор на "Сейл трейнинг интернешънъл", която организира регатата - Гуин Браун. Мерките за сигурност ще бъдат обсъдени във всички градове, които посрещат корабите, със съответните отговорни власти. ВМС и полицията ще осъществяват контрола по време на финала на състезанието, който е от 1 до 4 октомври във Варна, увери зам.-кметът Коста Базитов.

Тогава в морската столица се очакват близо 500 000 посетители, а по предварителни разчети домакинството ще струва на общината 360 000 лева, като ще се разчита и на спонсори. Основен благодетел на цялата регата е руската фирма"Совкомфлот". Стартът на ветроходите ще се даде от Констанца след което ще има гонка до Новорусийск, от там плават до Сочи и следва втората гонка до Варна. До момента са заявили участие 8 кораби, а се очакват в морската надпревара да се включат 30. Екипажите ще наброяват близо 2000 души от 20 националности. На всяко пристанище ще има честване на 60-годишния юбилей на регата, започнала през далечната 1956 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони