Юнкер критикува Турция заради реакцията към германския комик, пошегувал се с Ердоган

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи сериозни критики към Турция заради искането германския телевизионен комик, който си направи шега на гърба на турския държавен глава Реджеп Ердоган, да бъде преследван за клевета, съобщава "Франс прес".

Песента е реакция на решението на Анкара да привика германския посланик в страната в знак на протест срещу друга предишна сатирична песен, излъчена по германска телевизия, в която Ердоган е осмян по много по-сатиричен начин.

Юнкер заяви, че няма да прави компромиси с европейските ценности, само за да запази сделката с Анкара за намаляване на притока на мигранти към Европа. Брюксел и Анкара постигнаха през март споразумение за намаляване на притока от мигранти към Европа, в рамките на което за всеки мигрант, върнат от Гърция в Турция, Европа ще взима по един сирийски бежанец от Турция.

Председателят на Европейската комисия уточни, че диалогът е единствената алтернатива за справяне с въпросите с Турция, включително справянето с въпроса за германския комик Ян Бьомерман, осмял Ердоган със сатиричната си песен.

Берлин все още обмисля дали да приеме искането на Турция комикът да бъде преследван за клевета в Германия, но вчера канцлерът Ангела Меркел заяви, че въпросът е напълно отделен от този за мигрантското споразумение.

„Наистина не мога да разбера изобщо защо германският посланик е привикан заради една наистина тежка сатирична песен. Това не приближава Турция до нас, вместо това ще ни раздалечи още повече“, заяви Юнкер пред европейските законодатели в Страсбург.

Миналата седмица германските прокурори започнаха предварително разследване срещу Бьомерман.

"За мен е ясно едно нещо, независимо колко важна е работата с бежанците, важната за нас свобода на пресата и фундаменталните ни ценности не се променят“, каза още Юнкер, но допълни, че „диалогът ще ни помогне да решим тези въпроси с Турция“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят