На 23 септември 2018 да почерпят

Хиляди швейцарци протестираха за равно заплащане на мъжете и жените

Варна отбеляза Деня на Независимостта със зрелищни възстановки (СНИМКИ)

Нова наредба въвежда строги санкции при кражби на вода

Цвета Караянчева: Българският народ иска справедливост и спокойствие, длъжни сме да му ги дадем

Ердоган призова турските учени в чужбина да се завърнат в родината си

Горя банков клон в една от най-красивите сгради в Пловдив

Двама от обирджиите на Роженския манастир остават в ареста Другите двама ще са под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая, реши съдът в Плводив

Военни лекари от Виетнам ще се обучават във ВМА

Заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова награди участници в турнира за фитнес и културизъм „Скаптопара“

В Русия продължават протестите срещу пенсионната реформа

Стотици работници от „Винпром Карнобат“ излязоха на протест в центъра на града

Адвокат ръководел обирджиите на Роженския манастир

Младите шофьори на пътя само с придружител

Първи национален гайдарски събор стартира в смолянското село Стойките

Габриела Петрова може да се размине с наказание за употребата на мелдоний

Спортист №1 на България за 2015 година Габриела Петрова, която даде положителен допинг тест за мелдоний на 6 февруари 2016 година, има реални шансове да не бъде наказана и да продължи да се състезава, предава Sportal.bg

Според последното официално становище на Световната антидопингова агенция (WADA) българската атлетка едва ли ще бъде санкционирана.

„В случаите, когато в допинг пробата мелдоний е по-малко от 1 микрограм и тя е взета до 1 март 2016 г., ще сравним със случаите с препарата до 1 януари 2016 г. В такъв случай се допуска, че атлетът не е приемал препарата умишлено след неговата забрана“, гласи изявлението на WADA.

Ако количеството на мелдоний в пробата на Габриела Петрова е по-малко от 1 микрограм, то тя ще може да продължи да се състезава и да участва в Олимпиадата в Рио 2016, както и във всички други състезания.

Според официалния документ на WADA, който е достигнал до най-засегнатите от скандала в Русия, то има няколко варианта за спортистите, дали положителни проби за мелдоний от 1 до 15 микрограма на милилитър. Единият е спортната федерация да спре състезателните правила на спортиста, докато текат клиничните тестове. Или спортната централа да не налага забрана за участия в състезания, но спортистът е предупреден, че ако резултатът е положителен, ще му бъдат отнети всички награди и премии.

Ако концентрацията на мелдоний е между 0 и 1 микрограма на милилитър и пробата е взета до 1 март, то тогава спортистът трябва да бъде оневинен незабавно.

Според специалиста по международно спортно право, Георги Градев, ако количеството в пробата на Габриела Петрова е под 1 микрограм, то няма да е трудно тя да докаже невинността си. Атлетката все още чака точни резултати от количественият анализ на взетата й проба.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.