Габриела Петрова може да се размине с наказание за употребата на мелдоний

Спортист №1 на България за 2015 година Габриела Петрова, която даде положителен допинг тест за мелдоний на 6 февруари 2016 година, има реални шансове да не бъде наказана и да продължи да се състезава, предава Sportal.bg

Според последното официално становище на Световната антидопингова агенция (WADA) българската атлетка едва ли ще бъде санкционирана.

"В случаите, когато в допинг пробата мелдоний е по-малко от 1 микрограм и тя е взета до 1 март 2016 г., ще сравним със случаите с препарата до 1 януари 2016 г. В такъв случай се допуска, че атлетът не е приемал препарата умишлено след неговата забрана", гласи изявлението на WADA.

Ако количеството на мелдоний в пробата на Габриела Петрова е по-малко от 1 микрограм, то тя ще може да продължи да се състезава и да участва в Олимпиадата в Рио 2016, както и във всички други състезания.

Според официалния документ на WADA, който е достигнал до най-засегнатите от скандала в Русия, то има няколко варианта за спортистите, дали положителни проби за мелдоний от 1 до 15 микрограма на милилитър. Единият е спортната федерация да спре състезателните правила на спортиста, докато текат клиничните тестове. Или спортната централа да не налага забрана за участия в състезания, но спортистът е предупреден, че ако резултатът е положителен, ще му бъдат отнети всички награди и премии.

Ако концентрацията на мелдоний е между 0 и 1 микрограма на милилитър и пробата е взета до 1 март, то тогава спортистът трябва да бъде оневинен незабавно.

Според специалиста по международно спортно право, Георги Градев, ако количеството в пробата на Габриела Петрова е под 1 микрограм, то няма да е трудно тя да докаже невинността си. Атлетката все още чака точни резултати от количественият анализ на взетата й проба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт