Настървени мечки нападат в Родопите

Много млади екземпляри са били прогонени от майките си през тази пролет и се налага да се справят сами в гората. Най-вероятно те са първите, посегнали на домашните животни в Смолянско.

Едрите хищници вече са нападнали няколко стада, доказаните жертви са четири. Експертите очакват пик на набезите

300 представители на вида обикалят планината

Не са спали цяла зима и лесно привикват към месо

Гладни настървени мечки започнаха първите си нападения в Родопите. Мецаните, които наброяват около 300 в тази част на страната, са посегнали на свободно пуснати стада в началото на месеца. Намерените убити животи са четири, но десетки липсват, научи „Труд“ от стопани в засегнатите райони.

През тази година нападенията са започнали по-късно, а специалистите тепърва очакват броят им да расте.

Първият случай за 2016-а е от местността Варадил край смолянските села Чокманово и Полковник Серафимово. Мечката там е отмъкнала две овце и едно агне, съобщиха от РИОСВ-Смолян. Няколко дни по-късно на около 80 км оттам друга мечка убива коза край село Планинско. Хищникът отмъкнал животното на 300 м от обора на стопанина.

В същото време тази зима повечето мечки изобщо не са спали и слизали постоянно в ловните стопанства и селата за храна, разказаха пред „Труд“ специалисти, които следят популацията на едрите бозайници. В тази част на страната те живеят в иглолистни гори, които не предлагат достатъчно храна затова се налага да търсят алтернатива. Такава са домашните животни, обясни екологът Александър Дуцов. Така мечките привикват към лесния начин за намиране на месо и се настървяват, посочиха експерти пред вестника.

От РИОСВ все пак успокоиха, че повечето стопанства са защитени и хората са инструктирани как да действат, ако се появи мечка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини