Бой и опит за кражба при „гражданския арест“ (обзор)

Момент от брифинга на прокуратурата и МВР в Бургас.

Прокуратурата повдигна три обвинения на Петър Низамов - Перата, който бе задържан след лова на имигранти край българо-турската граница до село Звездец. Арестантът отказал да съдейства на разследващите - да дава обяснения и да участва в очни ставки, но бил разпознат на снимка от афганистанците.

Чужденците обяснили, че Низамов и още 10 души ги издебнали на 10 април през нощта, съборили ги на земята, вързали ръцете им със свински опашки, наритали ги и ги пребъркали за пари. Джобовете им обаче били празни, защото турските каналджии им взели по 6000 долара на човек и ги изоставили на браздата.

За скандалния лов на бежанци Низамов бе арестуван във вторник в Бургас пред блок в кв. "Възраждане". „Спецполицаи с качулки го проснаха на земята“, разказаха очевидци. Вчера прокуратурата го остави в ареста за 72 часа.

Низамов е осъждан по-рано за нанасяне на телесни повреди и хулиганство. Той бил един от Бандата на Рижите, която нападаше минувачи с ножове в комплексите "Изгрев", "Славейков" и "Меден рудник". Тарторът Симеон Стоянчов-Малката Рижа много често е задържан под стража, защото се бие, включително с полицаи.

Аверът му Низамов бе обвинен вчера в отвличането на трима души, за всеки от които се води отделно дело, обясни прокурор Любомир Петров. Пострадалите разказали, че ловците на хора били с ножове и пистолет. При обиск в дома и колата на Перата били открити газов пистолет, мачете и марихуана.

Адвокат Емануил Йорданов:

Не е престъпление да се противопоставиш на престъпник

Човек, който се е противопоставил на друг, който извършва престъпление по нашия Наказателен кодекс (НК), не трябва да носи наказателна отговорност. Това коментира пред „Труд“ адвокатът и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов. Поводът бе т. нар. граждански арест на трима афганистанци край Малко Търново от Петър Низамов-Перата и неговите съратници, организирани в цивилни отряди за защита на жените и вярата.

В подкрепа на думите си Йорданов посочи чл. 9, ал. 2 и още три члена от НК, които „припознават едно или друго деяние за лишено от обществена опасност заради това, че с него се съхраняват много по-съществени обществени или лични интереси“, а именно: чл. 12 (за неизбежната отбрана), чл. 12а (за вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта) и чл. 13 (за деяние, което е извършено от някого при крайна необходимост - за да спаси държавни или обществени интереси).

„За мен поведението на българските граждани от отрядите срещу бежанците е правомерно. Престъпление е извършено от тези, които преминават незаконно границата“, каза юристът. Той допълни: „Не може да стимулираме нарушаването на закона от страна на чужди граждани за сметка на българските.“

„Представете си, че ставате свидетел на улицата как някой иска да убие друг. Какво ще направите? Ще стоите и ще гледате, докато разговаряте с тел. 112, за да не нарушите правата на убиеца, така ли?“, даде пример Йорданов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право