Стивън Хокинг и руски милиардер ще търсят живот на Алфа Кентавър

Стивън Хокинг и руският милиардер Юри Милнър обявиха, че стартират нова инициатива за изследване на космоса, съобщи Ройтерс.

Юри Милнър е инвеститор и в социалната мрежа Фейсбук и китайската компания за смартфони Xiaomi. Милиардерът ще вложи в космическата програма 100 милиона долара. Тя е с цел да се изследва най-близката до нашата планета звездна система Алфа Кентавър, от която да се направят снимки.

Проекта се казва Breakthrough Starshot. Крайната му цел е да се разбере дали в системата Алфа Кентавър, която е на 25 трилиона мили от нас, може да им планета, която прилича на Земята и е подходяща за живот. Разработването на проекта, обаче, може да отнеме години, а гаранция за неговия успех няма.

В проекта се предвижда да бъдат изпратени малки космически апарати, задвижвани от светлината, които да бъдат оборудвани с камери и комуникационна система. Апаратите трябва да летят със скорост 20 процента от скоростта на светилната, която скорост хиляди пъти по-бърза от сегашните космически апарати. Планира се да бъде изстрелян един по-голям космически апарат, на който да са натоварени хиляди наноапарати. В те ще бъдат изстрелвани един по един и ще трябва да издържат 20 години пътуване в междузвездното пространство.

Четири години ще отнеме изпращането на снимки от Алфа Кентавър до земята, в случай че апаратите достигнат дотам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука