Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Забраняват играчки с отровни материали

Боичките съдържат БИТ, ХМИ и МИ.

България забранява опасните съставки в детските играчки. Решение на Министерски съвет отговаря на определените от Европейската комисия специфични гранични стойности на формамит, БИТ, ХМИ и МИ. Те са класифицирани като мутагенни, карциногенни и токсични.

„Тези съставки са опасни за здравето на децата и действат с отложен старт. След 20 години хората ще се чудят защо имат рак“, заяви пред „Труд“ председателят на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Формамитът най-често се среща в играчки от пенопласт. Съставките БИТ, ХМИ и МИ се използват в съдържащи вода залагалки и в боички.

До момента изброените съставки не са влизали в изискванията за производство на детските играчки у нас. Те са част от актуализацията на Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на играчките, която ще влезе в сила на 24 май 2017 година.

Според промените те ще са допустими в производството на детски играчки в минимални количества (формамид – 20 µg/m3; БИТ-5 мг/кг ; ХМИ – 0,75 мг/кг и МИ – 025 мг/кг).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.