Забраняват играчки с отровни материали

Боичките съдържат БИТ, ХМИ и МИ.

България забранява опасните съставки в детските играчки. Решение на Министерски съвет отговаря на определените от Европейската комисия специфични гранични стойности на формамит, БИТ, ХМИ и МИ. Те са класифицирани като мутагенни, карциногенни и токсични.

„Тези съставки са опасни за здравето на децата и действат с отложен старт. След 20 години хората ще се чудят защо имат рак“, заяви пред „Труд“ председателят на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Формамитът най-често се среща в играчки от пенопласт. Съставките БИТ, ХМИ и МИ се използват в съдържащи вода залагалки и в боички.

До момента изброените съставки не са влизали в изискванията за производство на детските играчки у нас. Те са част от актуализацията на Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на играчките, която ще влезе в сила на 24 май 2017 година.

Според промените те ще са допустими в производството на детски играчки в минимални количества (формамид - 20 µg/m3; БИТ-5 мг/кг ; ХМИ - 0,75 мг/кг и МИ - 025 мг/кг).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини