Изчезналата Александра открита удушена (обзор)

1. Цяла нощ и вчера през деня продължи огледът на мястото, където бе открито тялото на Александра.

Страх скова Провадия, след като във вторник привечер две момчета откриха безжизненото тяло на 13-годишната Александра Сивриева, която бе в неизвестност от 22 март. Учениците се натъкнали на трупа, след като слезли да пушат тайно в мазето на запустялата сграда на бившия ресторант "Ловен дом".

Необитаемата постройка се намира в малък парк в южната част на града, близо до детска площадка, и според местните хора отдавна се е превърнала в място за наркомански сборища. След черната вест районът около сградата бе отцепен от полицията, а зад загражденията цяла нощ на пост останаха близките на убитото момиче и десетки потресени техни съграждани.

Сутринта от окръжната прокуратура във Варна потвърдиха, че тялото е на Александра и обявиха, че ръководят образуваното досъдебно производство за убийство. Детето е било удушено, научи "Труд".

Дали е било и изнасилено ще стане ясно след аутопсия. Тя ще бъде направена днес, тъй като родителите още не са пристигнали от Германия, където са на гурбет заедно с по-голямата си дъщеря.

Скоро и Александра трябвало да замине при тях. Чакали да стане на 14 години на 8 май, за да й издадат първата лична карта. Заради предстоящото пътуване девойката, която в махалата всички наричат Севджан, спряла да ходи на училище. Според комшии била спокойна, възпитана, но малко затворена. Не ходела по дискотеки и нямала много приятели.

На 22 март сутринта Александра излязла по домашни дрехи от къщата на баба си Мария, за да купи кафе и цигари от близък магазин. Така и не стигнала дотам, установиха записи от охранителните камери в търговския обект. Според зачернените роднини свидетел видял момичето да влиза в "бронзова" кола, но не успял да запише номера й. Бащата Любен Демиров, който спешно се върна в началото на април в Провадия, твърдеше, че дъщеря му насила била натикана във возилото, а малко преди да изчезне, му казала по телефона, че ще я отвлекат.

Роднини подозираха, че похитителите са цигани, харесали чаровното девойче за булка. 20 дни близки и познати обикаляха из целия регион, за да търсят Александра.

Полицията я обяви за общодържавно издирване чак на 3 април, а преди дни районната прокуратура в Провадия се самосезира и образува досъдебно производство за отвличане.

"Казахме всичко на полицията - в кои хора се съмняваме. Викали ги, питали ги, пуснали ги. А детето си отиде", нареждаха вчера опечалени родственици. От думите им стана ясно, че вероятно Александра е била убита другаде и пренесена после в "Ловен дом". "Почти всеки ден обикаляхме тази сграда, но я нямаше там", разказа чичото на момичето Светльо Ангелов. Местен сводник може да има пръст в убийството на Александра, шушнеха си притеснени майки от квартала до запустялата сграда. Те описаха мъжа като висок, слаб и много арогантен. Други пък твърдяха, че Александра била отвлечена от младеж, с когото поддържала контакти по интернет.

Разследване

Един задържан като заподозрян

"Има задържан по подозрение в съучастие за смъртта на Александра. Полицията работи усилено цяла нощ", обяви сутринта в ефира на БНТ вътрешният министър Румяна Бъчварова. От варненската полиция и окръжната прокуратура отказаха подробности с мотива, че текат процесуално-следствени действия. "И аз не знам кой е задържан. Напрежението в Провадия не е стихнало. Близките на момичето скоро няма да се успокоят, много им е тежко. И останалите хора са притеснени, особено тези, чиито деца пътуват до Провадия от околни селища. В града има засилено полицейско присъствие и контролът край училищата е затегнат", обясни кметът на Провадия Филчо Филев. Той поясни, че скоро на входовете и изходите на града ще бъдат монтирани камери в рамките на проект за изграждане на видеонаблюдение. Такова трябва да има и в парковете, и край учебните заведения, но за това тепърва ще търсим финансиране, уточни Филев. Той припомни, че в местната полиция от доста време стоят незаети поне 12 вакантни щата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право