„Златен пръст“ решава цената на билета

Един глас е нужен, за да мине предложението за поскъпване в София

Един глас ще реши дали цената на билета за градски транспорт в София ще се вдигне от 1 на 1,60 лв. В четвъртък Столичният общински съвет ще гледа икономическата рамка на Центъра за градска мобилност, където е заложена промяната. От ГЕРБ единствени са „за“ поскъпването. Те имат 30 гласа, но трябват поне 31, за да мине предложението. Под въпрос остава откъде ще дойде този 1 глас.

„Много съветници са съгласни с поскъпването на билетите и с целите му. Те обаче не могат да подкрепят предложението по политически причини“, обясни пред „Труд“ съветникът от ГЕРБ Зафир Зарков. Той обясни, че всички искат модернизиран градски транспорт, но 62% от финансирането идва от гражданите.

Коалиция „Сердика“ и БСП обявиха, че няма да подкрепят поскъпването. „София е разкопана. Вместо да предложим по-гъвкави цени, ние ще увеличим билетите с 60%“, обясни Борис Цветков от БСП. От „Група Пет“ също няма да подкрепят предложението.
Против са и съветници от Реформаторския блок - ДБГ и ДСБ искат по-подробни анализи. Подкрепа обаче може да дойде от третата партия в блока - СДС, която до късно снощи нямаше готова позиция по темата. От ВМРО и „Атака“ - „Патриоти за София“ публично решение също нямаше.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини