Столичният административен съд ще гледа делото за полусъборения тютюнев склад в Пловдив

Столичният административен съд ще решава спорния казус за полусъборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив. Това стана ясно в сряда в Пловдивския административен съд, който трябваше да гледа жалбата на собствениците на сградата от "Одрин 8" ЕООД, срещу заповедта на Инспектората към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), за спиране на всякакви строителни дейности на обекта.

Адвокатите на фирмата обаче поискаха преместване на процеса от Пловдив в София, с мотива, че регионалните инспекторати към НИНКН все още не са създадени, а подписалият заповедта, инспектор Стоилка Игнатова се води на щат в столицата. Съдия Недялко Бекиров прие аргументите на защитата и прекрати делото, което ще продължи в Административен съд-София.

Има голяма вероятност, докато там бъде насрочена дата, тютюневият склад да се саморазруши след поредния пороен дъжд или силен вятър, твърдят живеещите в района на автогара "Юг" в Пловдив. Заради опасност от самосрутване, улица "Одрин" е затворена за движение от полицията.

Собствениците пък категорично отказват да укрепват и обезопасят сградата, преди съдът да се произнесе по спорния казус, въпреки заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов да я възстановят в оригиналния й вид, в срок от една година.

От "Одрин 8" ЕООД дори са депозирали във вторник в Община Пловдив писмо, в което "препоръчват" на градската управа сама да започне да укрепва и обезопасява сградата, тъй като не са в състояние да спазят дадения им срок от 4 дни.

От Община Пловдив най-вероятно ще се вслушат в "препоръката", а след това ще си търсят парите по съдебен път, заедно с онези над 17 000 лв., които от "Одрин 8" ЕООД дължат за неплатени имотни данъци за предишни години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини