85 майстора и 25 занаята окупират Старата чаршия в Пловдив

85 български майстора ще представят рекордните 25 старинни занаята от 20 до 24 април на Старата Узун чаршия в Пловдив, както преди години е била известна сегашната Малка главна в града под тепетата - улица "Райко Даскалов". За участие в осмото издание на пролетния Панаир на занаятите в Пловдив пристигат изкусни майстори в изработката на накити и стъклописи от Сърбия и Македония.

"Интересът за участие в Панаира на занаятите от съседни балкански държави е много голям, но тъй като мястото е ограничено, се наложи любезно да откажем на куп желаещи. Само от България броят на отказаните заявки бе над 30", съобщи председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева.

Основният акцент на тазгодишното издание е дърворезбата, а представители на школи от цяла България ще се състезават в направата на най-оригинално пано на тема Пловдив. Паната ще бъдат предоставени на Община Пловдив, която ще ги подарява на международни делегации, посещаващи града под тепетата. Членове на сдружение "Храната на Пловдив" ще бъркат домашна лютеница по стара рецепта и ще пекат и предлагат топъл хляб. Деца от професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино ще представят на място как творят своите произведения.

Останалите по-интересни старинни занаяти, които ще бъдат представени на панаира в Пловдив, са тъкачество, плъстене, грънчарство, художествена керамика - 6 ножарство, стъклодухане, свещолеене, шапкарство, килимарство, кошничарство, кожарство, звънчарство и изработване на народни инструменти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони