Пилотен проект "Социални жилища" стартира в Тракия икономическа зона

Старт на пилотния проект "Социални жилища" даде екипът на "Клъстер Тракия икономическа зона" по време на първия за България Европейски ден на работодателя.

"Проектът е още от 2012 г., но дойде време за практическата му реализация, след като в Тракия икономическа зона вече се разкриха близо 20 000 работни места, а прогнозите за следващите 10 години е, че техният брой ще нарастне с още 30 000.

Само "Сенсата Технолоджис" ще наеме 1200 души до 2 години, а още 900 ще се трудят в концерна "Osram". Работната ръка в един момент ще се окаже недостатъчна и ще е нужно да се "внася" от други градове, а това ще породи необходимост и от социално-битово устройване на заетите в новите предприятия и семействата им", коментира Катя Стайкова, шеф на "Връзки с обществеността" в ТИЗ.

Реален интерес към пилотния проект "Социални жилища", който включва социална инфраструктура, в това число изграждане на детска градина и магазини, вече са проявили 10 компании.

С тях "Клъстър ТИЗ" ще сключи рамкови договори за наем на жилищата. "Проектът "Социални жилища" ще се реализира върху терен от 16 дка в Пловдив, а разгърнатата застроена площ ще надхвърли 38 000 кв.м", уточниха от "Клъстър Тракия икономическа зона".

Голяма е вероятността към реализация на пилотния проект да се включат и други от 26-те предприятия на територията на ТИЗ, участвали в Европейския ден на работодателя в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони