Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

4-годишно дете е починало в МБАЛ в Разлог

Остава бедственото положение в смолянската община Баните

Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Българин от Русе извади богоявленския кръст в македонска община, отрупаха го с подаръци

Йоханес Хан: Европа не може да се сведе до банкомат

76,4 млн. лв. е проектобюджетът на Велико Търново за годината Предвидени са 300 000 лева за ремонт на пътища в населените места

Задържаният куриер на алоизмамниците имал регистрация за наркотици

Цистерна с газ дерайлира на гара Бяла

Ким Кардашиян и Кание Уест кръстиха дъщеричката си Чикаго

Дългото излежаване през уикенда е полезно за здравето, казват учени

Румен Петков проведе среща с Владислав Кононов, изпълнителен директор на Руското военно-историческо общество

Задържаха 16-годишен куриер на измамници с „пратка” от 76 000 лв.

11 загинали и 46 ранени при катастрофа с автобус в Турция

Японското посолство у нас увери, че рибата от Фукушима е безопасна

От Японското посолство у нас категорично заявиха, че рибата и хранителните продукти от Фукушима са напълно безопасни за консумиране, съобщи БТВ.

„Япония и японските хранителни продукти са безопасни. Дори и ако е налице внос на рибни и морски продукти от Фукушима в България, могат спокойно да се консумират всички японски храни”, са заявили от посолството у нас.

Дипломатите са силно разтревожени от появилите се в последно време статии в български медии, създаващи впечатление, че морските и рибните продукти, произвеждани във Фукушима са опасни за здравето.

Според тях Япония упражнява строг контрол над произведените в засегнатите райони хранителни продукти, включително префектура Фукушима, където се намира претърпялата авария атомна централа „Фукушима-1“.

Уверяват, че Япония е установила най-строгите в света норми за безопасност и на тази база гарантира безопасността на храните чрез система на щателни инспекции. Процентът на пробите, надвишили нормите за периода март миналата година – февруари тази година, е около 0.1% от общия брой, като почти всички случаи на надвишаване се отнасят до диви гъби и месо от диви животни и птици.

Според оценката на МААЕ от март тази година, японската верига на предлагането на храни е под ефективния контрол на съответните власти.

От посолството са уточнили, че пробите от рибни и морски продукти от префектура Фукушима, които са надвишили нормите, в периода април-юни 2011 г. надхвърлят 50%, но миналата година този процент е намалял до нула.

С изключение на проучвателния риболов, в префектура Фукушима са прекратени крайбрежният риболов, както и риболовът с тралове, като рибните и морски продукти, които надвишават нормите са спрени от разпространение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.