Японското посолство у нас увери, че рибата от Фукушима е безопасна

От Японското посолство у нас категорично заявиха, че рибата и хранителните продукти от Фукушима са напълно безопасни за консумиране, съобщи БТВ.

"Япония и японските хранителни продукти са безопасни. Дори и ако е налице внос на рибни и морски продукти от Фукушима в България, могат спокойно да се консумират всички японски храни”, са заявили от посолството у нас.

Дипломатите са силно разтревожени от появилите се в последно време статии в български медии, създаващи впечатление, че морските и рибните продукти, произвеждани във Фукушима са опасни за здравето.

Според тях Япония упражнява строг контрол над произведените в засегнатите райони хранителни продукти, включително префектура Фукушима, където се намира претърпялата авария атомна централа "Фукушима-1".

Уверяват, че Япония е установила най-строгите в света норми за безопасност и на тази база гарантира безопасността на храните чрез система на щателни инспекции. Процентът на пробите, надвишили нормите за периода март миналата година - февруари тази година, е около 0.1% от общия брой, като почти всички случаи на надвишаване се отнасят до диви гъби и месо от диви животни и птици.

Според оценката на МААЕ от март тази година, японската верига на предлагането на храни е под ефективния контрол на съответните власти.

От посолството са уточнили, че пробите от рибни и морски продукти от префектура Фукушима, които са надвишили нормите, в периода април-юни 2011 г. надхвърлят 50%, но миналата година този процент е намалял до нула.

С изключение на проучвателния риболов, в префектура Фукушима са прекратени крайбрежният риболов, както и риболовът с тралове, като рибните и морски продукти, които надвишават нормите са спрени от разпространение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве