Съпредседателят на ДПС Рушен Риза пред “Труд”: Етническият ни модел може да е формула за сигурността на Европа

- Г-н Риза, остават броени дни до конференцията на ДПС, а още няма яснота кои влизат в битката за председател. Вие ще бъдете ли сред кандидатите?

- ДПС си има естествен лидер и това е д-р Ахмед Доган. За мен не е важно как ще се казва следващият председател на партията - важното е да осъзнава ценностната матрица на ДПС и духа на симпатизантите му.

- Възможно ли е да се запази сегашният триумвират начело на партията?

- Този въпрос ще бъде решен от делегатите по време на самата конференция. Независимо от изхода на конференцията аз искам да благодаря предварително на моите колеги съпредседали Мустафа Карадайъ и Четин Казак, както и на цялото ръководство и на всички структури за съвместната ни работа начело на партията.

- Какви промени ще бъдат гласувани в устава ви?

- Не се очертават никакви кардинални проблеми по отношение на устава. Промените в него ще са свързани предимно с практическата му приложимост с цел улесняване дейността на структурите.

- Кажете какви са предизвикателствата пред ДПС на фона на усложнената геостратегическа ситуация?

- Движението за права и свободи се основа именно по време на една такава усложнена геополитическа ситуация, във време, когато се пропукваше двуполюсният геополитически модел, което доведе до множество етнически конфликти, и то близо до нашите граници. Благодарение на ДПС в България нямаше етнически конфликти като в съседните за нас страни. Спомнете си навечерието на 1990 година, каква бомба тиктакаше в обществото и именно основаването на ДПС уталожи страстите сред малцинствата в България.

- Моля ви, конкретизирайте се и кажете как точно ДПС уталожи тези страсти?

- Хората получиха своето политическо представителство, върна им се доверието в самата държава, която беше ерозирала вследствие от възродителния процес. ДПС не само издържа този тест, но и дари Европа с уникален етнически модел, който е без аналог 26 години след това. Ние имаме опит в тази насока и бъдете сигурни, че партията ни ще бъде отново най-адекватната в тази геополитическа среда. От гледна точка на сигурността в тази усложнена обстановка една стабилна Турция ще бъде в интерес на всички. Нейната територия е естествена преграда за най-конфликтните геополитически възли в света, а в момента се явява най-големият буфер на бежанци за ЕС. Така че отношенията между Турция и България трябва да бъдат издигнати на ниво стратегическо партньорство, с очертани ясни общи цели и интереси и осигуряване на подкрепа в усилията им за членство в Европейския съюз. И от това ще спечели регионът.

- Стои ли пред движението въпросът за ориентация вляво или вдясно от центъра?

- ДПС е последователна, национално отговорна партия, с огромна тежест в европейското либерално семейство. Пред нас не предстои дебат за ориентация вляво или вдясно. Мисля, че точната дума трябва да се нарече партньорство. Ние сме отворени за партньорство с всяка формация, без тези от крайния спектър, стига това да е в полза на нашите избиратели и да не е в противовес с генетичния код и ценностите на партията.

- Наясно ли сте вече дали ДПС ще има свой кандидат за президент, или ще подкрепи кандидат на някоя от партиите?

- Все още е доста рано да се говори за каквато и да е стратегия по отношение на президентските избори. Това е така и при другите политически формации. Едно е сигурно - Движението за права и свободи отново ще бъде ключов, незаобиколим фактор на предстоящите президентски избори!

- Каква е позицията на движението по промените в Закона за МВР, полицаите отново заплашиха с протести, обявиха, че са в стачна готовност?

- Ние не подкрепихме този закон на първо четене, като причините за това са много. Законът не е добре обмислен, нямаше дебат със синдикатите, структурната реформа, която се предлага, е неприемлива и не на последно място ДПС е против лишаването на полицаите от справедливи социални придобивки. В този си вариант законът е обречен на неуспех и би следвало да се оттегли. Също така искам да засегна един друг въпрос, който ние издигаме от години наред, но се сблъскваме с едно огромно бездушие. Измина повече от четвърт столетие, но пред нас продължава да бъде актуален въпросът за равното третиране на малцинствените групи, особено когато става въпрос за служба в структури като ДАНС, МВР, Министерството на отбраната, прокуратурата и съда.

- Темата е доста деликатна, кажете каква е причината за настояването ви?

- В тези служби представителността на малцинствените групи е почти нулева - има само някои единични случаи. Според наше проучване представителството на малцинствата в МВР е 0,005%, в съда 0,08%, а в прокуратурата 0,03%, а приблизителната цифра на малцинствата в страната е в порядъка между милион и милион и 600 хиляди, което прави 14-21% от населението на страната. През 21-ви век в страна членка на ЕС и НАТО би трябвало да очакваме ако не пропорционално, то поне балансирано представителство. Този феномен може да се обясни с една-единствена дума и това е дискриминация. Явно в този си вид, 12 години от приемането му, този закон не е ефективен.

- Каква е практиката в ЕС ?

- Логиката на нашия Закон за защита от дискриминация е подобна на повечето от страните в Европейския съюз - има забрана за различно третиране, но там този закон е работещ за разлика от нашия. В допълнение те имат предприети мерки по този въпрос, но те са на административно ниво или под формата на добри практики, без да има изрично законово разпореждане за това. Забележете, в родината на съвременната конституционна държава - Великобритания, съществуват законови разпоредби, третиращи директно този въпрос, и логиката на техния закон е противоположна на българския - там акцентът е върху необходимостта институциите да предприемат “позитивни”, а не забранителни мерки като нашия, за да се осигури равенство на практика! Една от приоритетните задачи пред новото ръководство на ДПС ще бъде именно в тази насока - да осигури равното третиране на всички български граждани във всяка една област, независимо от етнос и религия и не само в тези гореспоменати служби, но и в цялата държавна администрация, където картината не е по-различна!

- Гарантирана ли е националната сигурност на страната ни?

- Националната сигурност е много широко понятие. България е член на най-могъщия военно-политически блок НАТО, но нито една страна по света, включително и страни като САЩ, Русия, Китай, Великобритания и пр., не могат да претендират за каквато и да е абсолютна гаранция по отношение на националната си сигурност, най-вече от гледна точка на зачестилите терористични атаки през последната една година. Ние не сме приоритет за тези терористични организации, но това не трябва да ни успокоява. Службите за сигурност трябва да бъдат максимално бдителни, да работят в синхрон, да има качествен обмен на информация както между отделните ведомства, така и с нашите чуждестранни партньори, без да се предизвиква масова психоза сред обществото.

- Защо според вас се стигна до т.нар. граждански арести?

- За съжаление през последните няколко години наблюдаваме толериране на агресивното поведение и езика на омразата спрямо различните етнически и религиозни групи. Това са главните причини за тези грозни кадри, които се разиграват в страна членка на ЕС и НАТО. Доста смущаващ е фактът, че министър-председателят благодари пред журналисти за т.нар. от него “съдействие”. България е правова държава и тук имат право да задържат само органите с полицейски правомощия. Всяка една друга форма на арест е престъпление и законът трябва да се приложи в най-голямата му строгост, за да няма ескалация на граждански своеволия вътре в обществото. В никакъв случай не мисля, че става въпрос за доброволни групи, тези лица са предимно от криминалния контингент, които набират смелост за подобни действия именно от ксенофобските изказвания на представители на крайнодесни и псевдопатриотични формации. Надявам се органите да бъдат отговорни, за да се разясни напълно генезисът на тези смущаващи формирования.

Нашият гост

Рушен Риза е роден на 1 август 1968 г. Завършил е „Финанси“ в Анадолския университет, а след това и Техническия университет в Габрово - специалност “Стопанско управление“. Член е на ДПС още от създаването на организацията. От 2010 г. е зам.-председател на партията по организационните въпроси. В момента заедно с Четин Казак и Мустафа Карадайъ е съпредседател на движението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта