Варна ще купува кораб-маршрутка

Община Варна търси възможности за закупуване на кораб-маршрутка по проекти чрез европейско финансиране в новия програмен период или чрез публично-частно партньорство. Целта е да бъде разработена морска транспортна линия- Аспарухово-Морска гара, съобщиха от пресцентъра на кметството. Такава идея излезе наскоро от Националния съюз на превозвачите.

Правителството разреши на държавното дружество „Рибни ресурси” да извърши продажба на недвижими имоти, негова собственост, чрез пряко договаряне с Община Варна. Терените са част от рибарско пристанище „Варна”. Те ще бъдат ползвани за разширение с 2 платна на централната улица, успоредна на крайбрежната алея . В част от тях ще се обособи кеят за общинския морски транспорт. На тези терени ще има възможност за изграждане на пешеходни пасарелки, както и за скатно залесяване на брега канал море-езеро и свързване на района с Аспаруховия парк, включително с изграждане на детски площадки, зони за отдих и атракциони.

„По време на разговори с министерството на земеделието и храните предложихме да получим от тях три терена, собственост на „Рибни ресурси“, където е базирано пристанището. Благодаря за подкрепата на тази идея, която е изключително важна за нас, с оглед развитието на Аспарухово“, каза кметът Иван Портних. Община Варна ще плати за имотите 900 000 лв, като само пристанището струва 2,5 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони