Меглена Кунева: Ако ние сега спрем целия процес, ние спираме няколко поколения напред

"За 5-ти клас проблеми няма. Когато тези деца завършат 5-ти клас, т.е. бъдещите петокласници, след това ще продължат за 6-ти клас с новата програма и новите учебници, т.е. ако ние сега спрем целия процес, ние спираме няколко поколения напред", заяви просветния министър Меглена Кунева пред БНТ.

Кунева обясни, че букварът и новият учебник по история за 5 клас ще бъдат готови за началото на учебната година, като ще достигнат до училищата в страната най-късно до края на септември. Стана ясно, че се работи с фокус групи, съставени от учители, инспектори и ученици, за се провери как точно ще бъде въведена новата учебна програма и как ще се провеждат уроците по новите теми. 

"90% от учителите казват, че ще се справят, т.е. решението на МОН не е взето без да се питат учителите, без да се питат инспекторите, без да се питат директорите. И мнението категорично е, че ще могат да се справят", каза още просветния министър. 

Тя обясни, че в учебника по география има добавени два нови урока, а букварът всъщност се учи само първия срок, след това започва само читанка. 

"Ние не сме в ситуация на несигурност дали ВАС няма да отмени заповедта. Издателите поеха и ангажимент да са готови с учебника по история още през септември за началото на учебната година', заяви още Меглена Кунева. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование