Разсекретиха доклада на одиторите за КТБ

Докладът за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), изготвен от международната одиторска компания „Аликс Партнърс” ще бъде публикуван на интернет страницата на синдиците на КТБ. Това реши вчера парламентът с приетите на второ четете промени в Закона за банковата несъстоятелност. Предложението бе внесено от депутатите от ДПС Йордан Цонев, Делян Пеевски и Петър Чобанов.

В момента документът се намира в секретната секция на Народното събрание.

Най-рано след седмица преведеният на български език доклад ще бъде публикуван в интернет. Преди това президентът Росен Плевнелиев трябва да издаде указ, с който законът да бъде обнародван в Държавен вестник и едва тогава синдиците ще могат да оповестят документа.

С промените в закона синдиците се задължават да обявят и части от договора за международното разследване на КТБ. Те ще разкрият срока за изпълнение, компанията, с която е сключен договорът, международният й опит, както и дали са предвидени неустойки. За обществото обаче остава тайна какъв е предметът на самия договор.

Според измененията синдикът ще трябва да изпраща всеки месец отчет за дейността си на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а не ежеседмично, както беше досега.

Въвежда се и давностен срок от две години синдикът да не е бил член на изпълнителен или контролен орган или съдружник в дружество, което е обявено в несъстоятелност и в него са останали неудовлетворени кредитори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини