Плевнелиев: България е обект на интензивни кибератаки

"В последно време България е обект на интензивни кибератаки срещу информационни инфраструктури на страната ни, в т.ч. срещу критична инфраструктура и държавни ведомства" -това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на изявлението си след Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Национална политика за осигуряване на киберсигурност“, предаде „Фокус“.

По думите на президента атаките са били насочени основно срещу комуникационните и информационните системи на различните държавни институции, ведомства и организации.

В резултат на атаките е последвал срив на интернет страници, отказ от услуги и други потенциални заплахи за нерегламентирано извличане на информация.

"Установени са случаи на кибератаки срещу български банки, летища и други елементи от критичната инфраструктура. Регистрирано е изтичане на голям брой лични данни на български и чуждестранни граждани", коментира държавният глава.

„Цел на кибератаки е и придобиването на чувствителна информация, бизнес взаимоотношения и сделки и последващо реализиране на измами. Кибератаките водят до значителни финансови загуби на български и международни фирми, както и на български и чужди граждани”, обясни Росен Плевнелиев.

"Основните източници на заплахи за киберсигурността на страната ни са международни терористични и други престъпни организации; държави с тоталитарни режими и държави с все още неукрепнали демократични институции системи”, поясни Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини