60-годишна християнка публично набита в Индонезия заради нарушаване на закон на Шериата

60-годишна християнка е публично пребита в индонезийската провинция Банда Ачех за нарушаване на закон на Шериата - продажба на алкохол. Това е първият път, в който немюсюлманин е наказан от строгите провинциални регулации на Шериата, съобщава Huffingtonpost.

В същата нация, където плажуващи пият бира и се веселят по бикини, една жена е удряна над 30 пъти с ратанова пръчка пред очите на хиляди хора. Побоят е извършен публично с цел унижение на жертвата. Докато някой зрители на наказанието изпитват неудобство от видяното, други крещят обидни квалификации, отправени към християнката и снимат със своите телефони, за да споделят този "спектакъл".

Доскоро, законите на Шериата бяха приложими само за мюсюлманското население на провинцията, но от новоприетите нормативни актове, които влязоха в сила от миналата година, вече последователи и на други религии могат да бъдат наказвани.

Банда Аче е единствената провинция в Индонезия, която има разрешение да налага ислямски закони. Провинцията иска да помогне на сепаратисткото движение на Джакарта да даде степен на автономност - включително правото да прилага правото на Шериата.

Откакто двете страни сключили мирен договор през 2005 година, породен от разрушителното цунами в региона, провинцията постепенно прилага тези регулации. Когато новите нормативни актове са приети в края на миналата година, те предизвикали много притеснения как немюсюлманите ще бъдат засегнати.

"Факт е , че мюсюлманите в Ачех толерират религиозното разнообразие и можем да съществуваме съвместно без никакви проблеми", заяви Туенгку Фесал Али, глава на провинциалното управително тяло на влиятелната мюсюлманска организация Nahdlatul Ulama.

"Не искаме да създадем впечатление, че ислямските закони в Ачех нарушават правата на немюсюлманите. Законите на Шериата върху немюсюлманите, защото те са свободни да спазват своите вяра и убеждения", допълва той.

Случаят с християнската жена обаче без съмнение е доказателство за обратното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят