Съдебни изпълнители продават общински имоти заради неплатени над 1,6 млн. на строител

"Имаме възбранени имоти, които се изнасят на публична продан. Притеснява ме, че са ниски оценките, които дават съдия-изпълнителите" - заяви кметът на Сливен Стефан Радев /ГЕРБ/.

Той допълни, че общината ще популяризира съобщенията за публичната продан, за да може да участват повече хора в търговете и да се достигне по-висока цена. Стефан Радев посочи конкретно терен от 8,5 дка в индустриалната зона на града, чиято публична продан започва до дни.

Оценката, изготвена от съдебния изпълнител, е за близо 130 хил.лева - заяви той. Същият имот е с данъчна оценка от 115 хил.лева и е бил обявен на явен търг с решение на общинския съвет в началото на м.г. при първоначална тръжна цена от близо 270 хил.лева. На търга обаче не са се явили купувачи и сега отново се изнася на продан, но на почти два пъти по-ниска цена. На посочения имот е наложена възбрана по изпълнително дело на частната фирма "Бул гейт" - допълни кметът. По това дело имало наложени възбрани общо на 12-13 общински имота.

"Бул гейт" бе сред основните изпълнители на обществени поръчки за строителство в община Сливен допреди 5 години. "Имаме издадени 3 изпълнителни листа по спечелени от нас дела срещу общината" - заяви управителят на фирмата Мартин Стефанов.

Става дума за завършени, но неплатени обекти нацяло обекти. Съдебни изпълнители са наложили възбрани на общински имоти заради неплатен остатък от 140 хил.лева с ДДС за изграждането на ново кметство в сливенското с.Бинкос, 200-300 хил.лева за ремонта на ВиК-мрежата в кв."Кольо Фичето" в Сливен, а третото изпълнително дело е заради пропуснати ползи за над 1,2 млн.лева във връзка с обект по ИСПА.

Съдебните-изпълнители изнасяли на продан имоти, които вече веднъж били обявени на търг, но не намерили купувачи - каза Стефанов. От своя страна община Сливен също води дела срещу фирмата. Споровете са за строителството на общински обекти от 2008-2010г., извършено през втория мандат на бившия кмет Йордан Лечков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони