Преподаватели от ВТУ се ожалиха пред зам.шефа на парламента Иван Иванов

Две парламентарни питания за проблемите на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" подготвя депутатът от Реформаторския блок и зам.председател на Народното събрание Иван Иванов. Това стана ясно след работна срещу между него, декана на Философския факултет проф. Даниела Тасевска и ръководителите на катедрите "Политология", "Философски науки" и "Психология".

Пред народният представител от Великотърновския регион преподавателите възразиха срещу методиката за формиране на коефициента на висшите държавни училища по професионалните направления. Според тях ВТУ е ощетен по почти всички показатели, което се отразява на приема и на размера на финансиране на висшето училище.

"Постиженията в професионалните направления се сравняват без да се отчита броя на работещите в тях в съответните университети. Така търновската катедра "Философски науки" с 14 души трябва да се конкурира с постиженията на 60 души в СОУ. Показателят "безработица сред завършилите" е несправедлив, тъй като не се отчита неравномерното разпределение на работни места в страната. Студентите на ВТУ идват от регионите с най-голяма безработица и не е справедливо реализацията им да бъде сравняване с тези на колегите им от София и други големи градове. Показателят "приложение на придобитото висше образование и реализация по призвание" е напълно неадекватен за специалностите в областта на социалните и хуманитарни науки, а определянето на понятието "призвание" е представено тенденциозно мъгляво, неточно и оскъдно в методиката на рейтинговата система на висшите училища", изтъкна проф. Даниела Тасевска.

Тя и колегите й настояват тази година повече от веднъж да не се прилага съкращаването на допустимия брой студенти по държавна поръчка за специалности с високи показатели в акредитацията. Освен това те искат да се коригира рейтинговата система на МОН, така че да се отчитат регионалните особености на професионалните направления в провинциалните университети и тяхната регионална значимост.

"Не искаме по-ниски критерии, а такива, които са съотносими по мащаби. Против сме да се прилага тотална редукция на специалности и университетски катедри по административни критерии и без съобразяване с техните постижения и търсене от студентите", коментираха шефовете на катедри във Философския факултет на ВТУ.

Те настояват още да се спре популисткото говорене, че завършващите работят на позиции, които не изискват висше образование, след като оценката за това е на база осигуровки и да се спрат обвиненията, че университетите бълват безработни, когато причината за това е икономическото състояние на страната. Според преподавателите МОН няма да успее само заради демографския срив да изпълни изискването на Програма 2020 за достигане до 40% млади хора до 40-годишна възраст с висше образование при сегашния показател от 27%.

"Освен това предложеното постановление за условията и реда за прием и обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и за приемане на приоритетните професионални направления ще доведе до масово закриване на катедри, факултети и специалности в Северна България, защото много семейства, които не могат да издържат децата си в София, няма да имат достъп до образование", предупреждават от ВТУ.

Зам.председателят на парламента Иван Иванов пое ангажимент да разговаря с екипа,който е изготвил рейтинговата система за висшите училища. Той бе категоричен, че ще отправи парламентарно питане, както за нея, така и за резултатите от одита на ВТУ и кой носи отговорност за тежкото финансово състояние на висшето училище. Пред преподавателите Иванов лансира идея за по-добро управление на университетите - при гарантиране на тяхната автономност образователното министерство да назначава финансов мениджър, който да следи за разходването на средствата.

"Така държавата ще може да изпълнява своите контролни функции, без да нарушава независимостта на висшите училища", уточни Иванов.

Преди месец народният представител отправи и питане до финансовия министър за дълговете на ВТУ и получи уверение от Владислав Горанов, че държавата ще помогне на университета веднага след като бъде приета оздравителна програма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование