Община Търговище засилва контрола във фирмите си

Независим финансов одит в общинските фирми в Търговище ще поиска ръководство на Общината. Това стана ясно след среща на кмета д-р Дарин Димитров и заместника му Валентин Велчев с управителите и счетоводителите на БКС, „Адапт” и „Общински пазари”, както и представител на вестник „Знаме”.

На срещата бяха обсъдени финансовите резултати от дейността на общинските фирми. Най-значителен ръст на приходите през 2015г. има в „Адапт”. С най-големи обеми продължава да е БКС, съобщи заместник-кметът Велчев.

Годишните отчети на фирмите ще бъдат внесени за разглеждане на заседание на Общинския съвет.

„Ръководството на Общината ще предложи на съветниците във фирмите да се направи независим финансов одит. Обсъжда се вариант договорите на управителите на БКС – Галин Дачев и на „Адапт” - Тодорка Димитрова, които изтичат, да бъдат удължени с една година”, съобщи кметът д-р Димитров.

При разговорите е договорено всички общински фирми да представят тримесечни отчети, които да се внасят в комисиите на Общинския съвет. Регулярно ще се провеждат и срещи на общинското ръководство с управителите им.

„Допълнителните мерки, които предприемаме, се налагат и заради проблемите, които установихме във вестник „Знаме”. В последните години в това общинско дружество счетоводните резултати са били нулеви, но реално се оказа, че вестникът е натрупал големи загуби, които не са отчитани. Назначихме вътрешен одит в дружеството. Преглежда се и първичната счетоводна документация от 2013 до 2015г.”, каза заместник-кметът.

Ръководството на Общината продължава да обмисля какви мерки да предприеме за общинския вестник. Позиция за бъдещето му трябва да вземе Общинският съвет, припомни кметът д-р Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика