Дъното на Марианската падина чака нови гости (ИНФОГРАФИКА) Американец и англичанин ще картографират океанските дъна

Еманюел Макрон участва в церемония по полагане на венци пред мемориала на жертвите на войните

Андреа: Важното е, че България има успял спортист, а не кое е момичето до него

Създадоха най-голямата пощенска картичка в света върху ледник

Тереза Мей: Следващите седем дни от преговорите по Брекзит ще бъдат решаващи

Маркус Зьодер ще се кандидатира за поста председател на ХСС

Автомобилният секс ще зачести през следващите 20 години Повечето от "секс колите" ще бъдат със затъмнени стъкла

Стопанин на имот обгазен при опит да гаси горящата си къща Три жилища са горяли в Разградско, има сериозни щети

Най-вкусните ястия в Турция се въртят в Газиантеп Мозайките в древния град са от времената на Александър Македонски

Бенямин Нетаняху: Провеждането на предсрочни избори може да има катастрофални резултати

Нелегален превозвач, ползвал личното си „Ауди А4” за такси

Хиляди се събраха за откриването на коледния базар в румънския град Сибиу

Франк де Бур, легенда на холандския футбол, ексклузивно пред „Труд”: Куман и Стоичков бяха големите лидери на „Барса”

Сняг покри проходите, засега са отворени за движение

Трима убити и 15 ранени след нападение с граната в Индия

Стайн-Ерик Велан, главен изпълнителен директор на Теленор, пред „Труд”: Новата 4G мрежа покрива 75% от страната

– Г-н Велан, как клиентите ви реагират на новата 4G мрежа?

– Покритието на 4G мрежата на Теленор достигна 75% от населението на България и в момента е най-голямата 4G мрежа в страната по този показател. Мрежата ни обхваща всички населени места с население над 5 000 жители, около 50% от селищата с население между 2 и 5 000 жители, включително най-големите и популярни черноморски курорти и почти цялото софийско метро.
Клиентите ни реагират много позитивно на 4G мрежата. И аз базирам това твърдение на две неща – Първо отчитаме пет пъти ръст в потреблението на мобилен интернет. Второто и още по-важно за нас е, че удовлетвореността, която нашите клиенти изразяват от услугите на Теленор, буквално експлодира в последните месеци. Това е знак, че потребителите определят качеството на нашата мрежа като изключително добро. Нашите данни показват, че клиентите, които използват най-много мобилни данни, клонят към Теленор.

– Можете ли да кажете каква част от клиентите ви ползват 4G мрежата?

– Трудно е да се посочи точна цифра, но мага да кажа, че около 25 на сто от нашите клиенти ползват 4G. Не забравяйте, че нашите продукти се ползват от широк кръг българи – от бизнес сегмента до потребителите на предплатени услуги. Нашите данни показват, че 4 G мрежата е най-използвана от клиентите, които са на договор.

– Известно е, че и други мобилни оператори планират да предложат 4G мрежа до средата на годината. Как вашата компания ще отговори на това?

– Ние се концентрираме върху нашата дейност, но им желая успех със старта на новата мрежа. Защото всяка конкуренция е в полза на клиентите и подтиква операторите да предлагат най-добрите услуги, на които са способни. Както забелязахте Теленор успя да увеличи покритието на населението от 57 на 75 процента за пет месеца. И, разбира се, няма да спрем дотук.

– Коя е крайната цел, която си поставяте?

– Разбира се, целта ни е да осигурим максимално покритие на населението с 4G, а някъде в бъдещето е и идването на 5G .

– Очаквате да получите още честотен спектър от Комисията за регулиране на съобщенията. Има ли проблем и кога смятате, че ще се случи?

– Очакваме решението на регулатора до няколко дни и мисля, че няма да имаме проблем. От Комисията за регулиране на съобщенията бяха изключително ясни как ще протече процесът. В моментът, в който получат целия наличен честотен спектър, ще го предоставят на операторите. Преди това помолиха операторите да разместят местата си в този спектър. Този процес беше доста добре ръководен от комисията.

– Какъв ще бъде ефектът за потребителите от получаването на новия спектър?

– Спектърът не ви дава по-голямо покритие, но осигурява по-високо качество и по-висока скорост на услугата. Максимално достижимата скорост на мобилния интернет в мрежата на компанията сега е 75 mbps, след получаване на спектър тя ще стане 100 mbps. Всеки оператор непрекъснато балансира между строителството на нови базови станции и получаването на спектър. Затова е хубаво да имаш много спектър, защото не се налага да се харчат много пари в поддръжката му. В крайна сметка това ще доведе до увеличаване на качеството на услугите за нашите клиенти.

– От 30 април влизат в сила новите европейски регулации за цените на роуминга в Европейския съюз. Какво могат да очакват клиентите на Теленор?

– Теленор ще спази на 100 процента изискванията на европейските и българските норми, но точно какво ще предложим на клиентите, ще обявим в края на месеца. Категорично мога да кажа, че за всеки българин ще бъде по-изгодно да ползва услугите на Теленор, когато е извън страната. При всички положения цените няма да се качват, а ще намаляват.

– Кога да очакваме Теленор да предложи телевизия и домашен интернет?

– Телевизия на практика вече предлагаме – от 15 февруари клиентите ни имат достъп до стрийминг услугата HBO GO. Засега няма да предоставяме домашен интернет, но със скоростта която планираме за 4G мрежата си от 100 mbps, усещането е същото, когато ползвате кабелен интернет. Затова инвестираме толкова много в 4G , защото даваме на клиентите си най-доброто възможно изживяване от двата свята – те получават скорост и в същото време се ползват от мобилността си.

– Споменавали сте, че планирате да започнете предлагане на мобилни финансови услуги. Какво можем да очакваме от компанията в този план?

– Повечето компании от групата на Теленор предлагат и финансови услуги в пакетите си. Ние също преценяваме своите възможности в това отношение, и когато имаме новини, ще ги съобщим.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.