Валентин Радев: Искаме изслушване пред депутатите за действията ни срещу чумата и да получим доверието им

Фандъкова: Строителството на метрото и всички ремонти в София се движат в срок

Порожанов: Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за чума, но ще отложим евтаназията

ЕК започва процедура за санкции срещу Унгария заради одобрения пакет от закони „Стоп Сорос“

Баба Дора от Шарково: Има настроения срещу мен в селото

Европейският комисар Пиер Московиси предупреди за удар върху пазарите, ако търговското напрежение ескалира

Хайко Маас: Германия ще иска за ЕС постоянно място в Съвета за сигурност на ООН

Тръмп заявил на Путин, че „не може да продължава с намесата в изборите“

Проф. Овчаров празнува 61-ви рожден ден „Труд” с пожелания крепко здраве и още находки

Променлива облачност и вятър днес, максималните температури ще са между 24° и 29°

Посолството на Русия в САЩ получи разрешение да посети задържаната за шпионаж Мария Бутина

Руските и сирийските власти са установили център за завръщащи се бежанци край Дамаск

Извънредното положение в Турция е отменено

Планираната за днес евтаназия на животни се отлага

На 19 юли 2018 да почерпят

Стайн-Ерик Велан, главен изпълнителен директор на Теленор, пред „Труд”: Новата 4G мрежа покрива 75% от страната

– Г-н Велан, как клиентите ви реагират на новата 4G мрежа?

– Покритието на 4G мрежата на Теленор достигна 75% от населението на България и в момента е най-голямата 4G мрежа в страната по този показател. Мрежата ни обхваща всички населени места с население над 5 000 жители, около 50% от селищата с население между 2 и 5 000 жители, включително най-големите и популярни черноморски курорти и почти цялото софийско метро.
Клиентите ни реагират много позитивно на 4G мрежата. И аз базирам това твърдение на две неща – Първо отчитаме пет пъти ръст в потреблението на мобилен интернет. Второто и още по-важно за нас е, че удовлетвореността, която нашите клиенти изразяват от услугите на Теленор, буквално експлодира в последните месеци. Това е знак, че потребителите определят качеството на нашата мрежа като изключително добро. Нашите данни показват, че клиентите, които използват най-много мобилни данни, клонят към Теленор.

– Можете ли да кажете каква част от клиентите ви ползват 4G мрежата?

– Трудно е да се посочи точна цифра, но мага да кажа, че около 25 на сто от нашите клиенти ползват 4G. Не забравяйте, че нашите продукти се ползват от широк кръг българи – от бизнес сегмента до потребителите на предплатени услуги. Нашите данни показват, че 4 G мрежата е най-използвана от клиентите, които са на договор.

– Известно е, че и други мобилни оператори планират да предложат 4G мрежа до средата на годината. Как вашата компания ще отговори на това?

– Ние се концентрираме върху нашата дейност, но им желая успех със старта на новата мрежа. Защото всяка конкуренция е в полза на клиентите и подтиква операторите да предлагат най-добрите услуги, на които са способни. Както забелязахте Теленор успя да увеличи покритието на населението от 57 на 75 процента за пет месеца. И, разбира се, няма да спрем дотук.

– Коя е крайната цел, която си поставяте?

– Разбира се, целта ни е да осигурим максимално покритие на населението с 4G, а някъде в бъдещето е и идването на 5G .

– Очаквате да получите още честотен спектър от Комисията за регулиране на съобщенията. Има ли проблем и кога смятате, че ще се случи?

– Очакваме решението на регулатора до няколко дни и мисля, че няма да имаме проблем. От Комисията за регулиране на съобщенията бяха изключително ясни как ще протече процесът. В моментът, в който получат целия наличен честотен спектър, ще го предоставят на операторите. Преди това помолиха операторите да разместят местата си в този спектър. Този процес беше доста добре ръководен от комисията.

– Какъв ще бъде ефектът за потребителите от получаването на новия спектър?

– Спектърът не ви дава по-голямо покритие, но осигурява по-високо качество и по-висока скорост на услугата. Максимално достижимата скорост на мобилния интернет в мрежата на компанията сега е 75 mbps, след получаване на спектър тя ще стане 100 mbps. Всеки оператор непрекъснато балансира между строителството на нови базови станции и получаването на спектър. Затова е хубаво да имаш много спектър, защото не се налага да се харчат много пари в поддръжката му. В крайна сметка това ще доведе до увеличаване на качеството на услугите за нашите клиенти.

– От 30 април влизат в сила новите европейски регулации за цените на роуминга в Европейския съюз. Какво могат да очакват клиентите на Теленор?

– Теленор ще спази на 100 процента изискванията на европейските и българските норми, но точно какво ще предложим на клиентите, ще обявим в края на месеца. Категорично мога да кажа, че за всеки българин ще бъде по-изгодно да ползва услугите на Теленор, когато е извън страната. При всички положения цените няма да се качват, а ще намаляват.

– Кога да очакваме Теленор да предложи телевизия и домашен интернет?

– Телевизия на практика вече предлагаме – от 15 февруари клиентите ни имат достъп до стрийминг услугата HBO GO. Засега няма да предоставяме домашен интернет, но със скоростта която планираме за 4G мрежата си от 100 mbps, усещането е същото, когато ползвате кабелен интернет. Затова инвестираме толкова много в 4G , защото даваме на клиентите си най-доброто възможно изживяване от двата свята – те получават скорост и в същото време се ползват от мобилността си.

– Споменавали сте, че планирате да започнете предлагане на мобилни финансови услуги. Какво можем да очакваме от компанията в този план?

– Повечето компании от групата на Теленор предлагат и финансови услуги в пакетите си. Ние също преценяваме своите възможности в това отношение, и когато имаме новини, ще ги съобщим.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.