Мъж случайно изтрива цялата си компания с един грешен код

Мъж изтрива цялата си компания с един сгрешен ред в кода, предава Independent.

Според технологични експерти, казвайки случайно на компютъра да изтрие всичко на сървърите, хостинг доставчикът Марко Марсала е успял да изтрие всички следи от компанията си и уебсайтовете на неговите клиенити, които той е поддържал.

Марсала е написал във форум за сървърни експерти, че сега има проблем, след като случайно е пуснал разрушителен код на компютрите си. Но вместо да го посъветват как да го оправи, повечето експерти са му обяснили, че е изтрил цялата информация на компанията си и на клиентите, с което най-вероятно е затрил цялата си компания с един, единствен ред от кода.

Проблемният код е бил "rm-rf", обикновена част от код, която казва на компютърът да изтрие всичко, което му е посочено. "rm" казва на компютърът да премахне; "r" казва на компютърът да изтрие всичко в дадената директория, а "f" значи "force" (сила), което казва на компютърът да трие, игнорирайки обикновените предупреждения, които се появяват при изтриване.

Заедно този код е изтрил всичко на компютъра на Марсала, включително и сайтовете на потребителите му. Този код е толкова известен с разрушителната си сила, че в някои компютърни среди се е превърнал в шега.

Принципно кодът е трябвало да изтрие само нещата, към които е бил насочен, но заради грешката, че не е посочено кое точно трябва да изтрие, всичко е било заличено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии