Откраднаха новата коледна украса на Сливен и я унищожиха за старо желязо

Цялата пешеходна зона бе разкрасена със светлини.

Търсачи на старо желязо откраднаха част от коледната украса, електроуреди, коси и друг инвентар от два общински склада в Сливен. От администрацията съобщиха, че престъплението е извършено в нощта на 10 април. А щетите възлизат на 15 хил.лева.

Крадците са посегнали на най-новата коледна украса, която бе поръчана и поставена за последните новогодишни празници. Изнесени са светещи "шнурове", сфери и други осветителни тела, които бяха монтирани по пешеходната зона. Те бяха толкова приятни за окото, че сливенци изпращаха снимки на ларгото вместо новогодишни картички на близките си в страната и чужбина.

За капак, новата украса по договор струваше 48 хил.лева с ДДС. Към момента част от нея все още не е платена на фирмата-изпълнител. Щетите не могат да бъдат възстановени. Източници на "Труд" разказаха, че крадците са претопявали коледната украса, за да извадят металните жици и да ги предадат за жълти стотинки като старо желязо.

Печалбата им е била нищожна, защото жиците били много фини, количеството на метала в стринговете /светещите "шнурове"/ - малко.

Складовете се пазят от "Общинска охрана и СОТ". Помещенията не са били видими от стаята на охранителя. По-късно той видял разбитите врати, докладвал на ръководството на фирмата, а от там - в полицията.

Извършителите са наблюдавали кога пазачът приключва с обхода на обекта и са действали тогава - каза управителят на общинската фирма Петко Чолаков. Плячката е била прехвърляна през оградата на двора и са я натоварили в 3 каруци. Чолаков е започнал дисциплинарна проверка и ако бъде установена вина на служители, ще бъдат наложени наказания.

От полицията съобщиха, че в периода от 8 до 11 април, освен общинските складове, са били нападнати още 2 обекта в индустриалната зона, собственост на частни фирми.

От единия са откраднати дървена макара с проводници, кутии с електрически прекъсвачи, електрожен, алуминиеви профили за дограма и други вещи за 17 500 лева. А от другия - 2 електронни двигателя от машина за пелети за 2 хил. лева.

Извършителите на кражбите от общинските складове и от базите на двете частни фирми са установени, има и задържани лица - заявиха от полицията. Засега криминалистите не съобщават повече подробности, тъй като разследването им продължава. Образувани са досъдебни производство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право