Спилбърг и Уди Алън на фестивала в Кан

ВЛАДИМИР ТРИФОНОВ

Новите филми на титани като Педро Алмодовар, Джим Джармъш, Парк Чан-ук, Шон Пен, Пол Верховен и Оливие Асаяс ще се състезават за бленуваната награда „Златна палма“ на фестивала в Кан, който ще се проведе от 13 до 24 май. Досега нито един от изброените майстори не е печелил наградата, въпреки че техни творби често попадат в конкурсната програма.

В “Хулиета“ на Алмодовар актрисите Адриана Угарте и Ема Суарес играят ролята на главната героиня в протежение на 30 години. Адам Драйвър, който играе Кайло Рен в новите серии от “Междузвездни войни“, е звездата на новия филм на Джармъш - Патерсън, където играе шофьор на автобус, който пише стихове. (Джармъш е селектиран и в програмата „Среднощни прожекции” с документалния си филм за Иги Поп и „Студжис” Gimme Danger.) Кореецът Парк Чан-ук екранизира английски роман от Сара Уотърс с „Прислужницата“, но сюжетът е пренесен в Азия - джебчийка и мошеник се опитват да измамят богато японско семейство. В петия си режисьорски филм - „Последното лице“, Шон Пен събира Чарлийз Терон и Хавиер Бардем като режисьорка и лекар, които се влюбват по време на спасителна мисия в Либерия. Изабел Юпер е звездата във френскоезичния трилър на Пол Верховен „Тя“, в който играе шефка на компания за видеоигри, която преосмисля насилието в продуктите си след като е нападната в дома си. Режисьорът на „Облаците на Силс Мария“ Оливие Асаяс се завръща с „Персонална купувачка“ - филм за задкулисието на френския моден бизнес с Кристен Стюарт в главната роля.

В конкурсната програма ще си съперничат трима предишни носители на “Златна палма” - Непознатото момиче на братята Дарден, „Аз, Даниъл Блейк“ на Кен Лоуч и румънският „Бакалавър“ на Кристиан Мунджиу. В конкурсната програма има още един румънски филм Sieranevada.

Кристен Стюарт е звездата и в новия филм на Уди Алън - „Кафе Общество“, с който ще се открие фестивала. Любовна история, ситуирана между Холивуд и Бронкс през 30-те години, в която участват и Джеси Айзънбърг, и Брус Уилис.

Звездното присъствие на заветния червен килим пред Двореца на фестивалите в Кан се допълва още от:

Марион Котийар в новия филм на режисьорката Никол Гарсия „От земята до луната”, Котийар партнира на Леа Сейду и Венсан Касел във филма на детето чудо на канадското кино Ксавие Долан - „Това е само края на света“; Жюлиет Бинош и Фабрис Лукини играят в Ma loute; извън конкурса Джулия Робъртс и Джордж Клуни са звездите в „Пулсът на парите“ на Джоди Фостър (филмът излиза у нас на 27 май). На същата дата, веднага след Кан, у нас излиза и “Любезните пичове“ с Ръсел Кроу и Райън Гослинг.

Черешката на тортата е световната премиера на новия филм на Спилбърг „Добрият великан“ - екранизация по приказката на Роалд Дал, в която той отново залага на великолепния Марк Райлънс, спечелил „Оскар” за „Мостът на шпионите“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура