Над 3 млн. лв. дава общината за камери

За повишаване на сигурността в София

Над три милиона лева струва видеонаблюдението в София за тази година. Парите са предназначени за закупуване на нова техника и за разширяване и обновяване на сегашната система за наблюдение, научи „Труд“.

Предвижда се до края на 2016 г. още 50 училища и детски градини в столицата да бъдат обхванати от системата за видеонаблюдение. От местната управа увериха, че системата е напълно изправна и проблеми с нея няма.

Освен общинските видеоустройства, местната управа поддържа и голяма част от камерите на СДВР. Системите за наблюдение на полицията и Столичната община бяха свързани през 2015 г., след като от вътрешното ведомство признаха, че нямат средства да ги поддържат и ги изключиха. Тогава се подписа споразумение между двете институции, с което общината се нае да помогне, като се грижи за част от камерите. Поддръжката на модерната система струва 250 хиляди лева годишно, като за първоначалното й изграждане бяха дадени 10 милиона лева.

Общината не покрива изцяло разходите по полицейските камери, а само на част от тях. Зам.-кметът на София Дончо Барбалов обясни, че в самото споразумение между СО и СДВР има клауза, която определя каква част от поддръжката ще трябва да се поеме от общината.

От МВР също потвърдиха, че системата за видеонаблюдение работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини