Попове събират такса „Молитва“

Попове събират нерегламентирана такса, за да четат молитви за здраве и против уроки, научи „Труд“. По принцип тези услуги не трябва да се заплаща, но често свещени служители обявяват директно цена за нея. Миряни споделят, че най-често им искат от 2 до 30 лева, а Киприяновата молитва е най-търсена и скъпа.

„Отидох в храма, след като с попа си бяхме уговорили предварително ден и час за Киприянова молитва. Попя ми час. На тръгване му благодарих, а той ми каза, че с благодарност не става и че дължа 20 лева за услугата“, разказа пред вестника възмутена мирянка, пожелала да запази анонимност.

Представители на църквата са категорични, че няма фиксирана такса за молитви, но не отричат, че това е често срещана практика.

„Киприяновата молитва завършва с думите „даром получихте, даром давайте“. Затова не е редно за тази служба да се искат пари. В България обаче има много бедни свещеници, които искат услугата да им бъде платена“, заяви пред „Труд“ духовният наставник на Сливенската епархия Силвестър Янакиев. Той поясни, че много божии служители взимат 300-400 лева заплата и с тях им е трудно да изхранват семействата си.

„Както за тази, така и за другите молитви няма такси. Ако искат миряните могат да оставят толкова пари, колкото преценят. Те са по-скоро като благодарност“, заявиха пред вестника от Светия Синод. Божиите служители споделиха, въпреки това в много църкви искат 2,3 лева.

„Киприяновата молитва е най-търсената, тя е много добра и затова миряните най-често нея поръчват. За молитва тарифа няма, четем ги , когато хората искат, дават колкото могат. Едни остават по левче, други, които са по-заможни дават повече“, каза отец Живко Димитров от Рупите.

Киприяновата молитва се чете за здраве, против магии, заклинания и уроки. Прави се при предварителна уговорка със свещеник. Носи се вода и дреха, която трябва да бъде опята от божи служител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини