Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

България създава виртуално ФБР

На заседанието на КСНС бе обсъдена Националната стратегия „Кирберустойчива България 2020“.

България създава виртуално ФБР. Това стана ясно след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев. На заседанието бе обсъдена Националната стратегия „Кирберустойчива България 2020“. В нея е записано сформиране на Съвет по киберустойчивост, както и Национален киберцентър. Двете звена ще извършват мониторинг и оценка на заплахите.

Държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че „основните източници на заплахи за киберсигурността на страната ни са международни терористични и други престъпни организации, както и държави с тоталитарни режими и с все още неукрепнали демократични системи.

След КСНС стана ясно, че към министерството на отбраната предстои изграждането на Оперативен център за киберотбрана. Николай Ненчев ще командирова кадри на ведомството в Центъра за киберотбрана на НАТО в Естония за обучение.

До края на годината правителството трябва да проведе Национално учение по киберустойчивост. Експерти обясниха, че обичайната практика при такива учения е хакери доброволци да тестват в каква степен са защитени сайтовете на ключови ведомства срещу външни атаки.

Консултативният съвет препоръча на Народното събрание да разгледа приоритетно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронното управление. Той предвижда създаването на държавна агенция „Електронно управление“ и държавно предприятие „Единен системен оператор“. Промените предвиждат занапред вместо транспортния министър Агенцията към Министерски съвет да поеме изцяло грижата за електронното управление.

Плевнелиев припомни, че в последно време България е обект на интензивни кибератаки срещу информационни инфраструктури. Като пример даде сриването на сайта на ЦИК по време на изборите за местна власт през 2015 г. Тогава бяха реализирани множество атаки срещу комуникационните и информационните инфраструктури.

Държавният глава съобщи, че са установени са случаи на кибератаки срещу български банки, летища и други елементи от критичната инфраструктура.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.