39 общини взимат до 20 млн. лв. 200 фирми получават до 1 млн. евро

Мотор с фалос се заби в автомобил

Повдигнаха 2 обвинения на Бенчо Бенчев (обзор) Парична гаранция от 50 000 лв. и забрана за напускане на страната

Банките спечелиха 517 млн. лв. от такси Доходът от лихви на трезорите нарасна до 1,347 млрд. лв.

Уникална операция направиха кардиолози Медиците поставиха изкуствена аортна клапа на критичен пациент

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 15 август 2018

Възстановяват столичния басейн „Мария Луиза“ Засега е внесено само инвестиционно намерение

Загиналите при срутването на виадукт на автомагистрала в Италия са около 30

Цветан Цветанов: Ако президентът Радев иска да въвежда военно положение, сигурно може да го направи, но в България има правов ред

Вирус покоси деца в Станцията на МС в Слънчев бряг

Нина Добрев обяснява българския жаргон (ВИДЕО)

Затварят хотел в Бяла, работил без категоризация

Григор: Жегата помага на играта ми

Военният ни флот изпробва новите си бързоходни лодки

Премиерът Борисов изрази съболезнования за загиналите при трагичния инцидент край Генуа

България създава виртуално ФБР

На заседанието на КСНС бе обсъдена Националната стратегия „Кирберустойчива България 2020“.

България създава виртуално ФБР. Това стана ясно след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев. На заседанието бе обсъдена Националната стратегия „Кирберустойчива България 2020“. В нея е записано сформиране на Съвет по киберустойчивост, както и Национален киберцентър. Двете звена ще извършват мониторинг и оценка на заплахите.

Държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че „основните източници на заплахи за киберсигурността на страната ни са международни терористични и други престъпни организации, както и държави с тоталитарни режими и с все още неукрепнали демократични системи.

След КСНС стана ясно, че към министерството на отбраната предстои изграждането на Оперативен център за киберотбрана. Николай Ненчев ще командирова кадри на ведомството в Центъра за киберотбрана на НАТО в Естония за обучение.

До края на годината правителството трябва да проведе Национално учение по киберустойчивост. Експерти обясниха, че обичайната практика при такива учения е хакери доброволци да тестват в каква степен са защитени сайтовете на ключови ведомства срещу външни атаки.

Консултативният съвет препоръча на Народното събрание да разгледа приоритетно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронното управление. Той предвижда създаването на държавна агенция „Електронно управление“ и държавно предприятие „Единен системен оператор“. Промените предвиждат занапред вместо транспортния министър Агенцията към Министерски съвет да поеме изцяло грижата за електронното управление.

Плевнелиев припомни, че в последно време България е обект на интензивни кибератаки срещу информационни инфраструктури. Като пример даде сриването на сайта на ЦИК по време на изборите за местна власт през 2015 г. Тогава бяха реализирани множество атаки срещу комуникационните и информационните инфраструктури.

Държавният глава съобщи, че са установени са случаи на кибератаки срещу български банки, летища и други елементи от критичната инфраструктура.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.