Скандал за ред пред пощенска каса завърши в съда

Една четвърт от населението на Земята ще е затлъстяло през 2045 г.

Иванчева управлявала в “Младост” и от килията Изготвяла документи и ги предавала до администрацията на свиждане

Вижте как вдигат катастрофиралия автобус на АМ “Тракия” (ВИДЕО)

Гришо и Никол заедно в Париж

Премиерът: Болниците в Ловеч и Враца ще работят, заплатите ще се получават

Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос

Новият Focus излезе от завода Ford инвестира 600 млн. евро в производствената линия

Министър Ангелкова: За първите 3 месеца приходите от международен туризъм са над 400 млн. евро

Румяна Арнаудова: Намерихме 5300 лв. в касата на шефа на КАТ – Благоевград Открити бяха и огнестрелно оръжие и боеприпаси, които са незаконно държани от него

Българските момичета, изчезнали в Чикаго, са невредими

Разкриха четирима непълнолетни, пребили мъж в Лясковец

Министър Бисер Петков: Средната пенсия ще се увеличи с близо 14 лв. от 1 юли

Рут Колева на една сцена с Марио Бионди

Стоян Мирчев: Румен Радев размрази отношенията ни с Русия Президентът е искал в делегацията да се включат и министри, но правителството е отказало

Галя Георгиева от ВСС: Разделихме се интелигентно и не оправдахме очакванията на политиците

Членът на Висшия съдебен съвет Галя Георгиева/ Снимка: Архив

– Г-жо Георгиева, Висшият съдебен съвет (ВСС) днес се раздели на две колегии – съдийска и прокурорска. Преди това тихо и кротко се обединихте около единни критерии за преразпределението на 11-те съдебни кадровици, избрани от парламентарната квота. Имаше ли компромиси?

– Разделихме много интелигентно състава на ВСС в частта парламентарна квота – според длъжността, която са заемали, преди да бъдат избрани за членове на съвета. Това се случи противно на очакванията на много хора, които във времето показаха, че не са настроени добре към настоящия персонален състав на ВСС. Тук визирам бившия правосъден министър Христо Иванов. Тези дни прочетох една негова статия, в която той изразяваше очаквания, че разделянето няма да стане нормално и че ще има скандали. Дори беше прогнозирал, че ще има оставки поради недоволство на някои от колегите от професионалната квота. Мисля, че днес не оправдахме очакванията на политиците, защото неотдавна те ни поискаха оставката. Считам, че това беше най-разумният начин да се раздели парламентарната квота.

– Имаше въпросителни около Незабравка Стоева и Юлиана Колева, които са били адвокати.
– Може и да не е било достатъчно справедливо разделението по отношение на всички от парламентарната квота. Незабравка Стоева и Юлиана Колева, които не само че са цивилисти, но имат и съдийски стаж, въпреки това в името на консенсуса те приеха да отидат в прокурорската колегия.

– Какво предстои оттук нататък?
– Очаквам, че работата на двете колегии ще продължи нормално, че няма да има конфликти и че пленарният състав на ВСС ще работи без противоречия по въпросите, за които е компетентен. Призовавам професионалните организации, най-вече Съюза на съдиите, и политиците да оценят обективно нашата работа до момента и да не създават пречки за в бъдеще.

Галя Георгиева е член на Висшия съдебен съвет (ВСС), избран от квотата на съдиите. След разделянето на кадровия орган на две тя влиза в съдийската колегия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.