Алое вера предпазва от рак на кожата

От рак на кожата, включително меланома, предпазва алое вера - отчасти заради високата концентрация на антиоксиданти в него като витамините А, С и Е и минералите селен и цинк. Това е една от най-големите му ползи, убедително доказват проучвания на различни свойства на растението.

Алое вера отдавна е известно с лековитите си качества. То е с дебели и сочни листа, а родина са му сухите региони на Африка и Индия. Използва се от векове и като храна, и в традиционната медицина. Растението е популярен цяр най-вече при леки изгаряния и ожулвания, а сокът му се консумира и при много други състояния и заболявания. В немалко страни той е много популярен и като вид натурален сок.

Противовъзпалителните свойства на алое вера са полезни при лечението на язвен колит, сочат резултатите от изследване, проведено през 2004 г. и публикувано в Alimentary Pharmacology and Therapeutics. На изследваните лица били давани по 100 мл сок от алое вера два пъти дневно в продължение на четири седмици. Симптомите на язвения колит значително намалели, а тъканта на дебелото черво се възстановила леко. Авторите на изследването заключават, че сокът от алое вера е безопасен и ефективен при лечение на язвен колит, и планират да проведат допълнителни проучвания за потенциалните приложения и при хора с възпаления на червата.

Алое вера е полезно и за сърцето, твърдят изследователите, публикували труда си през януари 2010 г. в изданието Journal of Pharmaceutical Pharmacology. В изследването на лабораторни животни били давани два пъти на ден по 200 мг алое вера на килограм телесно тегло. Целта била понижаване на оксидацията и възстановяване на антиоксидантния статус до нормата. След 20 дни резултатите показали, че алоето е повишило нивата на антиоксиданта глутатион четири пъти, което е показателно за предпазващите сърцето свойства на растението.

Комбинацията от алое вера и мед може да ни предпази от рак. Тя помага за свиването на туморите. Изследователите заключили, че съставки в двата продукта могат да възпрепятстват размножаването на раковите клетки и да подпомагат апоптозата - програмираната клетъчна смърт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл