Университетски преподаватели и учени могат да останат без дом

Университетските преподаватели и учените от Българската академия на науките, живеещи в единственото общежитие за научни работници в квартал "Студентски град", могат да останат на улицата, предава БНТ.

Причина – наредба, според която хора, работещи в сферата на образованието и науката над 35-годишна възраст нямат право да живеят в общежитията. Парадоксалното в ситуацията е, че още преди години тази регламентация е определена като дискриминативна и е премахната от Закона за висшето образование.

Симеона Джуброва е университетски преподавател по български и английски език с 25-годишен опит. Живее в блок 58 от 6 години. Заради ниската си заплата не може да си позволи да живее на свободен наем. На 17 март тази година тя и много други нейни колеги получават писмо, с което Министерството на образованието твърди, че те нямат право да използват тези апартаменти, позовавайки се на наредба, която отдавна е отпаднала от закона за висшето образование.

Причината, по която "Студентски столове и общежития" ЕАД, което е собственост на образователното министерство и под чиято опека се намира блок 58, е че местата трябва да бъдат освободени за студенти. Но преподавателите твърдят, че в блока има свободни стаи, а в тях студенти не се настаняват.

От министерството се ангажираха, че процедурата по напускане ще бъде временно спряна до изясняване на законовия парадокс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини