Зам.-министър Красимира Филипова: 750 мобилни телефона са иззети от затворите през 2015 г.

"За 2015 година са установени 750 мобилни телефона в затворите", коментира зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова по повод снимките на осъдения за наркоразпространение Росен Петров-Животното. Оказа се, че той има достъп до социалните мрежи, и до телефонни услуги, докато изтърпява присъдата си в затворническото общежитие в Казичене, предаде БТВ.

След репортажа за него, той е бил върнат по спешност в килия в софийския затвор.

„Бяха взети мерки за проверка и изясняване на случая. Безспорно се установи дисциплинарно нарушение от страна на лишения от свобода, поради което е наказан по предвидения ред”, уточни Филипова.

"Вчера не е открит телефон у него. Той отрича, освен за една от снимките", посочва още заместник-министърът.

По думите й снощи е извършена проверка в затворническото общежитие в Казичене, при която са иззети 7 мобилни телефона. Филипова призна, че контролът в Казичане е занижен, но беше категорична, че правосъдното министерството в никакъв случай не си затваря очите по отношение на подобни практики.

По думите й са предотвратени 115 случая на внасяне на наркотични вещества в местата за лишаване от свобода. Наказани са 97 надзиратели, петима от които са уволнени.

"Няма безобидни вещи, след като те са забранени на територията на местата за лишаване от свобода", подчерта още заместник-министърът.

„Не мога да се съглася, че надзирателите са основният проблем за съществуването на мобилни телефони в затворите”, каза председателят на Синдикалното дружество на надзирателите Ивайло Григоров.

„Начините на внасяне на телефони и забранени вещи са десетки. Има установени внасяния чрез получаване на багаж, който се предава на свижданията и който се проверява с почти никаква техника. Нямаме почти никакво техническо обезпечение. Има и внасяния чрез прехвърляне през оградите на затворите”, посочи председателят на синдикалната организация.

Заместник-министърът отбеляза, че има и идея да се намерят финансови средства за заглушителна система в затворите. В процес сме на търсене на най-добрите технически средства, за да може да е обективно невъзможно в затворите да се говори по мобилни телефони, коментира тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини