НС прие създаването на държавна агенция "Електронно управление"

Народното събрание прие промените в Закона за електронното управление на първо четене, с които се създава Държавна агенция „Електронно управление“ предаде „Фокус”.

83 депутати гласуваха „За”, 0 „против”, а 1 и„въздържал се”. С промените се предвижда създаване на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДА „ЕУ”) и Държавно предприятие „Единен системен оператор“ (ДП „ЕСО”).

Държавната агенция ще се създаде на базата на дирекция „Електронно управление“ на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“.

Целта на създаването на агенцията е да се координират действията при политиките на електронизиране на услугите. Новата държавна агенция ще провежда държавната политика в областта на електронното управление, електронните удостоверителни услуги, електронната идентификация, мрежовата и информационната сигурност в администрациите, инфраструктурата за пространствена информация.

Държавна агенция „Електронно управление“ ще има функции по разработване, налагане и контрол на нормативни актове, политики, правила и добри практики, координация на секторни политики, а така също и по поддържане на централизирани регистри и системи за нуждите на електронното управление.

Тя ще има правомощия и функции за изграждане и поддръжка на споделена инфраструктура -споделени информационни ресурси на електронното управления, от които да се възползват всички държавни органи, с цел постигане на икономия от мащаба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини