Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Калфин: Вносът на кадри за туризма не е панацея

Вносът на кадри за туризма не е панацея. Трайното решение на тази криза е да се постараем да задържим онези 80 000 българи, които всяка година отиват в Гърция и Испания, където сезонът е по-дълъг и се плащат по-високи заплати, и да подготвяме повече изпълнителски кадри.

Това заяви на дискусия с туристическия бранш във Варна вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин, по повод искания на хотелиери да се облекчи процедурата за наемане на стажанти и работници от трети страни като Украйна и Молдова.

Според Калфин, изключването на туризма от листата на приоритетните университетски специалности не е проблем, защото секторът не страдал от дефицит на мениджъри, а на работници. „Затова приоритетът е дуалното обучение в професионалните гимназии, което стартира през следващата учебна година“, уточни вицепремиерът.

Според него, еднодневните договори са абсолютно неподходящи за туризма. „Не виждам как хотелиер ще наема за ден камериерки или сервитьори. По-скоро можем да говорим за вид временни договори, които да осигуряват после компенсации на сезонните работници през зимата“, уточни Калфин.

Той обяви, че министерството работи върху план за насърчаване на жените да ползват по-кратко майчинство. Годишно това ще струва на държавата 200 млн. лв., с които ще се стимулират работодатели да наемат млади майки на гъвкав работен ден или за дистанционен труд, ще се дават ваучери за почасово отглеждане на деца, ще се строят нови ясли и градини. „Сумата е сериозна, но тази политика ще се отрази положително на пазара на труда. Държавата трябва да изведе като приоритет по-ранното оставяне на децата в ясли и забавачки“, категоричен бе Калфин, който тепърва ще убеждава кабинета да приеме стратегията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.