Калфин: Вносът на кадри за туризма не е панацея

Вносът на кадри за туризма не е панацея. Трайното решение на тази криза е да се постараем да задържим онези 80 000 българи, които всяка година отиват в Гърция и Испания, където сезонът е по-дълъг и се плащат по-високи заплати, и да подготвяме повече изпълнителски кадри.

Това заяви на дискусия с туристическия бранш във Варна вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин, по повод искания на хотелиери да се облекчи процедурата за наемане на стажанти и работници от трети страни като Украйна и Молдова.

Според Калфин, изключването на туризма от листата на приоритетните университетски специалности не е проблем, защото секторът не страдал от дефицит на мениджъри, а на работници. "Затова приоритетът е дуалното обучение в професионалните гимназии, което стартира през следващата учебна година", уточни вицепремиерът.

Според него, еднодневните договори са абсолютно неподходящи за туризма. "Не виждам как хотелиер ще наема за ден камериерки или сервитьори. По-скоро можем да говорим за вид временни договори, които да осигуряват после компенсации на сезонните работници през зимата", уточни Калфин.

Той обяви, че министерството работи върху план за насърчаване на жените да ползват по-кратко майчинство. Годишно това ще струва на държавата 200 млн. лв., с които ще се стимулират работодатели да наемат млади майки на гъвкав работен ден или за дистанционен труд, ще се дават ваучери за почасово отглеждане на деца, ще се строят нови ясли и градини. "Сумата е сериозна, но тази политика ще се отрази положително на пазара на труда. Държавата трябва да изведе като приоритет по-ранното оставяне на децата в ясли и забавачки", категоричен бе Калфин, който тепърва ще убеждава кабинета да приеме стратегията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес