50 от най-големите корпорации в САЩ укриват над 1 трилион долара в данъчни убежища

Снимка: Pixabay

50 от най-големите американски компании са скрили над 1.4 трилиона долара в данъчни убежища, обявиха от организацията Oxfam America, цитирани от Time.

Oxfam е международна конфедерация от 17 организации, които развиват дейност в около 94 страни, търсейки решения за бедността и това, което счита за несправедливо по света.

В новия доклад на Oxfam пише, че огромни корпорации като "Уолмарт", "Алфабет" (новото име на "Гугъл"), "Дисни", "Кока-Кола" държат парите си в офшорни фондове. Използването на над 1600 дъщерни дружества намалило данъчната им ставка върху 4 трилиона долара приходи на средно по 26,5% в сравнение със задължителния минимум от 35% данъчно облагане.

В периода от 2008 до 2014 г. тези компании са получавали допълнително за всеки долар за данъци по 27 долара от федерални заеми, гаранции по заеми и субсидии, осигурени от обикновените данъкоплатци.

„Огромните суми, които огромните корпорации трупат в данъчните убежища, трябва да се използват срещу бедността и да построят наново американската инфраструктура, а не да се крият в Панама, на Бахамите и Кайманските острови“, казва президентът на организацията Реймънд Офенхайзер.

Има редица механизми как щатските корпорации могат да прекарат печалбите си през страни с по-ниски данъчни ставки. Технологичните и фармацевтичните компании например често създават дъщерни дружества в данъчни убежища като Бахамите, където прехвърлят интелектуалната си собственост и патентите си, които са голям дял от печалбите им.

Нищо от въпросните факти не е излязло досега от Панамските документи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят