Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Велико Търново става център на изнесена структура за паметниците на културата

Снимка: Община Велико Търново

Община Велико Търново получи признание за опазването на културно-историческото наследство.

Зам.-министърът на културата Боил Банов и експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ оцениха съвместната работа с кмета на старопрестолния град Даниел Панов и екипа му като много добра. Специално назначена от Даниел Панов комисия, в която участват експерти от Общината, НИНКН и архитекти е изготвила подробен експертен анализ за състоянието на 70 сгради в старата част на Велико Търново. С помощта на МВР собствениците им са установени, изготвят се предписания за укрепването на къщите.

Старата столица бе домакин на дискусия на тема “Опазването на културно-историческото наследство – мисията възможна”, която е част от международното изложение “Културен туризъм”. В срещата участваха зам.министър Банов, кметът Даниел Панов и градоначалници от цяла България, архитекти, историци, археолози, общественици и експерти от НИНКН. Общото мнение бе, че децентрализация на Института, който отговаря за паметниците на културата, е важна стъпка в посока на съхраняването на цивилизационното наследство на България.

Измененията в Закона за културното наследство предвиждат създаването на шест регионални структури, които ще разполагат с част от правомощията на НИНКН. Една от тях ще е във Велико Търново. Регионалните структури ще могат да се произнасят по проектите за покривните и фасадните ремонти на сградите, които са част от групови ансамбли, както и на паметниците на културата от местно значение. При съгласуването на проектите за реставрация и ремонт собствениците на сгради ще имат избор и ще могат да се обръщат или към регионалната структура, или на централно ниво към Института.

Даниел Панов припомни, че още през 2013 г. в старата столица се е състояла среща на близо 80 главни архитекти на общини с богато културно-историческо наследство. Още тогава експертното мнение е било, че процедурите, които са свързани с опазването на сградите, трябва да бъдат ускорени, а глобите за нехаещите собственици да са по-високи.

Зам.министър Боил Банов потвърди, че законовите изменения за свързани с по-строги мерки и по-кратки срокове за действие, които обаче ще важат и за общинските администрации. “Убеден съм, че регионалните звена ще се справят с поставените им задачи. Във Велико Търново имаме утвърдена школа от архитекти и експерти, чийто ценен опит в работата по опазването на културно-историческото наследство може да бъде полезен и на другите общини”, категоричен бе Даниел Панов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.