Велико Търново става център на изнесена структура за паметниците на културата

Снимка: Община Велико Търново

Община Велико Търново получи признание за опазването на културно-историческото наследство.

Зам.-министърът на културата Боил Банов и експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ оцениха съвместната работа с кмета на старопрестолния град Даниел Панов и екипа му като много добра. Специално назначена от Даниел Панов комисия, в която участват експерти от Общината, НИНКН и архитекти е изготвила подробен експертен анализ за състоянието на 70 сгради в старата част на Велико Търново. С помощта на МВР собствениците им са установени, изготвят се предписания за укрепването на къщите.

Старата столица бе домакин на дискусия на тема "Опазването на културно-историческото наследство - мисията възможна", която е част от международното изложение "Културен туризъм". В срещата участваха зам.министър Банов, кметът Даниел Панов и градоначалници от цяла България, архитекти, историци, археолози, общественици и експерти от НИНКН. Общото мнение бе, че децентрализация на Института, който отговаря за паметниците на културата, е важна стъпка в посока на съхраняването на цивилизационното наследство на България.

Измененията в Закона за културното наследство предвиждат създаването на шест регионални структури, които ще разполагат с част от правомощията на НИНКН. Една от тях ще е във Велико Търново. Регионалните структури ще могат да се произнасят по проектите за покривните и фасадните ремонти на сградите, които са част от групови ансамбли, както и на паметниците на културата от местно значение. При съгласуването на проектите за реставрация и ремонт собствениците на сгради ще имат избор и ще могат да се обръщат или към регионалната структура, или на централно ниво към Института.

Даниел Панов припомни, че още през 2013 г. в старата столица се е състояла среща на близо 80 главни архитекти на общини с богато културно-историческо наследство. Още тогава експертното мнение е било, че процедурите, които са свързани с опазването на сградите, трябва да бъдат ускорени, а глобите за нехаещите собственици да са по-високи.

Зам.министър Боил Банов потвърди, че законовите изменения за свързани с по-строги мерки и по-кратки срокове за действие, които обаче ще важат и за общинските администрации. "Убеден съм, че регионалните звена ще се справят с поставените им задачи. Във Велико Търново имаме утвърдена школа от архитекти и експерти, чийто ценен опит в работата по опазването на културно-историческото наследство може да бъде полезен и на другите общини", категоричен бе Даниел Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони