Бъчварова: Миграционният поток е намалял с 30% в сравнение с миналата година

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза пред парламента, че бежанският поток е намалял с 30% в сравнение със същия период на миналата година, предаде "Фокус".

„Като погледнете държавите около нас, във всичките текат процеси на политическо дестабилизиране по една или друга причина. Голяма част от държавите са пред избори -Сърбия, Македония, Румъния; в Гърция има своите проблеми с протестите, Турция има своите вътрешни проблеми. Фактът, че в България вътрешната стабилност е най-видима и забележима, това не означава, че тя не може да бъде атакувана”, каза тя и допълни, че няма сигнали от службите за сигурност страната ни да е атакувана в посока дестабилизация.

„Политиката не е само да следва сигналите, а да предвижда”, коментира тя.

Вицепремиерът обясни, че различните форми на мигрантски натиск. Тя каза, че за спонтанния бежански натиск са взети мерки и може да бъде овладян.

„Натискът, за който трябва да внимаваме е този на по-малките групи, които преминават по сухопътна граница и почти във всички случай асистирано помогнат от емигранти. Тук е по-голямото предизвикателство, защото дължината на границата е голямо и несъответства на броя на хората, с които разполагаме”, заяви тя.

Вътрешният министър посочи, че за това МВР е поискало помощ от военните.

„Взели сме мерки, но не можем да вземем всички възможни мерки към този момент, тъй като това означава много голям разход на средства, ако това не се налага. Отчитаме факта, че имаме снижаване на мигрантския натиск. 36% или 30% в зависимост от базисния период, в който го отчитаме е намалял миграционният натиск в сравнение с миналата година”, категорична бе Бъчварова.

Протестите от последните дни Бъчварова определи като естествена форма на изразяване на гражданска позиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини