Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали клони и дървета в столицата

В Русия се провеждат президентски избори

Какъв шпионин сте според зодията

Време е за дерби!

Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Социални асистенти протестираха в Търговище, искат повече часове

Родители на деца с увреждания и асистенти на възрастни неподвижни хора протестираха в Търговище срещу разпределението на часовете, които се дават за обгрижване на болните. Близо 20-на недоволни се събраха пред кметството, след като стана ясно, че по проект “Нови хоризонти” са одобрени 165 потребители на услугите. За грижи за всеки от тях асистентите им ще получават плащане до 2 часа на ден, което според протестиращите е крайно недостатъчно.

“Това е пълно безхаберие на държавата. Да дойдат те да се грижат за моя болен по 2 часа на ден, като той се нуждае от денонощна помощ. Как да отида на друга работа и да го оставя сам вкъщи”, оплакваха се хората. Те недоволстваха, защото години наред са получавали пари за 4 или 8 часа и сега искат по толкова.

“Докато ние, родителите на деца с увреждания, не започнем да съдим държавата за липса на адекватна политика, нищо няма да се промени. Какво да направи общината, като по проекта са й отпуснати определени пари и е зададено, че трябва да има грижи за над 100 човека”, каза майка на дете с церебрална парализа. Тя допълни, че наема човек да гледа детето, за да може да ходи на работа и това коства пари и нерви, но няма друг избор.

Зам.-кметовете Емине Якубова и Диян Дечев, екипът по проекта, който е по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, се срещнаха с протестиращите, за да изслушат недоволството им. За пореден път те обясниха, че проектът е за почасови услуги и не е познатата форма за социални асистенти. Документи за включване по проекта подадоха близо 400 човека с увреждания, деца и възрастни, включително и тежко болни пенсионери. От тях са подбрани 165, като социалните работници са правили оценка на всеки в дома му. “Ако дадем на някой човек по 8 часа грижа, то тогава проектът ще обхване само 26 човека, защото продължителността му е 18 месеца. В същото време по задание сме длъжни да осигурим подкрепа на над 100 човека. Общинското ръководство взе решение да обхванем колкото се може повече нуждаещи се, защото картината е страшна. В някои случаи този час спасява живот”, поясни Якубова.

Протестиращите поискаха да се направи оценка колко хора се нуждаят от такива грижи и информацията да се изпрати в социалното министерство, за да се осигури реално финансиране в тази сфера. Някои заявиха, че се отказват от часа, който им е даден, за да бъде подкрепен друг болен човек или дете.

Исканията им ще бъдат обсъдени и ще получат отговор при откриването на “Центъра за почасови услуги” следващата седмица. Той ще заработи по проекта, за да се даде възможност за получаване на съпътстващи грижи от рехабилитатор, психолог и медицинско лице. Те ще посещават включените в проекта и в домовете им.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.