На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Социални асистенти протестираха в Търговище, искат повече часове

Родители на деца с увреждания и асистенти на възрастни неподвижни хора протестираха в Търговище срещу разпределението на часовете, които се дават за обгрижване на болните. Близо 20-на недоволни се събраха пред кметството, след като стана ясно, че по проект „Нови хоризонти“ са одобрени 165 потребители на услугите. За грижи за всеки от тях асистентите им ще получават плащане до 2 часа на ден, което според протестиращите е крайно недостатъчно.

„Това е пълно безхаберие на държавата. Да дойдат те да се грижат за моя болен по 2 часа на ден, като той се нуждае от денонощна помощ. Как да отида на друга работа и да го оставя сам вкъщи“, оплакваха се хората. Те недоволстваха, защото години наред са получавали пари за 4 или 8 часа и сега искат по толкова.

„Докато ние, родителите на деца с увреждания, не започнем да съдим държавата за липса на адекватна политика, нищо няма да се промени. Какво да направи общината, като по проекта са й отпуснати определени пари и е зададено, че трябва да има грижи за над 100 човека“, каза майка на дете с церебрална парализа. Тя допълни, че наема човек да гледа детето, за да може да ходи на работа и това коства пари и нерви, но няма друг избор.

Зам.-кметовете Емине Якубова и Диян Дечев, екипът по проекта, който е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, се срещнаха с протестиращите, за да изслушат недоволството им. За пореден път те обясниха, че проектът е за почасови услуги и не е познатата форма за социални асистенти. Документи за включване по проекта подадоха близо 400 човека с увреждания, деца и възрастни, включително и тежко болни пенсионери. От тях са подбрани 165, като социалните работници са правили оценка на всеки в дома му. „Ако дадем на някой човек по 8 часа грижа, то тогава проектът ще обхване само 26 човека, защото продължителността му е 18 месеца. В същото време по задание сме длъжни да осигурим подкрепа на над 100 човека. Общинското ръководство взе решение да обхванем колкото се може повече нуждаещи се, защото картината е страшна. В някои случаи този час спасява живот“, поясни Якубова.

Протестиращите поискаха да се направи оценка колко хора се нуждаят от такива грижи и информацията да се изпрати в социалното министерство, за да се осигури реално финансиране в тази сфера. Някои заявиха, че се отказват от часа, който им е даден, за да бъде подкрепен друг болен човек или дете.

Исканията им ще бъдат обсъдени и ще получат отговор при откриването на „Центъра за почасови услуги“ следващата седмица. Той ще заработи по проекта, за да се даде възможност за получаване на съпътстващи грижи от рехабилитатор, психолог и медицинско лице. Те ще посещават включените в проекта и в домовете им.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.